Visszérproblémák

Tisztelt Doktornő A következőben szeretném kikérni a véleményét, tanácsát. Az elmúlt időszakban észrevettem, hogy megjelentek a seprűvénák mindkét bokám körül. Mintha mindig több lenne, ill. jobban láthatóvá válnának. Valamint, az alsó lábszáramon, mintha az erek is „kékebbnek” látszódnának, és időszakonként jelennek meg kisebb piros foltok. A múlt héten viszont a vádli fölött kicsivel, a térhajlat alatt lett egy nagyobb piros folt, az ér mentén. Nem emlékszem, hogy beütöttem volna, viszont kisebb fájással kezdődtek a tünetek. Elsősorban a sípcsont mellett, a belső rész fele, néha mási helyeken is, pl.: felső lábszár hátsó részénél, combtőben. Amit nem tudok eldönteni, hogy izom, vagy más jellegű e. A sípcsontnál akkor is szokott jelentkezni, a fekvő helyzetben megemelem a lábam. Az nem jellemző, hogy csak állás, vagy pihentetés közben érzek a kisebb fájdalmat. Pár hete, kb 6km gyalogoltam, amitől „bedurrant” a bal vádlim. Az orvos, Litovin kenőcsöt, és Detralex tablettát javasolt, felületi érgyulladás miatt. Voltam vérvételen is, nem találtak nagyobb eltérést. A D-dimer értékem 0, 2. (<0, 5) . Olvastam, hogy az a jó, ha nem is lehet kimutatni, ez a 0, 2 lehet e probléma? Az utóbbi években jelentősen nőtt az ülőmunkám, ill. kicsit visszaszorult a mozgás, amit próbálok ismét aktívabbá tenni. Stressztől sem volt mentes az elmúlt pár hónap. Kisebb gyulladás is lehetett a szervezetemben, ami orr, fogínyvérzéssel párosult. Édesapámnak (82éves) , sajnos gyakran bedagad, elszíneződik az alsó lábszára. Orvosom, ez év elejétől vérnyomáscsökkentőt javasolt, mert néha a sresszesebb időszakban feljebb ment a pulzusommal egyidejűleg de általában 120-140 65/75 (p.65-90) között van. Szedtem is egy darabig, de a pulzusom volt 58 is, a vérnyomásom 106 is. Kicsit fejfájós lettem. Ha így lecsökken a vérnyomás, pulzus, lelassulhat e a keringés, ami miatt pangás, esetleg visszerek is megjelenhetnek, vagy ez nem befolyásolhatja? 191cm magas vagyok, azt is olvastam, hogy a magas embereknek magasabb a v.ny., ill. magasabb a pulzusa. Szeretném megkérdezni, Ön mit gondol, mi okozhatja, illetve, milyen összefüggések lehetnek, az egyéb tünetek között, valamit mi lenne a leghatékonyabb módszer, amit e problémák ellen lehetne tenni? Érdemes e, a 130 körüli vérnyomást kezelni, és ha igen, adódhat ebből kifolyólag egyéb gond? Nagyon köszönöm, hogy levelem elolvasta, véleményezte! Tisztelettel: Antal

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza életmód témában

Kedves Kérdező! Amennyiben gyógyszer nélkül 130Hgmm körüli a vérnyomás, akkor elsősorban az életmódi változtatásokkal javasolt az ideális szint megközelítése, nem pedig tablettákkal. Ha kimondott stressz hatásra szalad fel, akkor szóba jöhet eseti vérnyomáscsökkentő használata is. A kezdődő visszérbetegség miatt angiológiai szakrendelés felkeresése javasolt, napi dinamikus mozgás - tempós séta, kerékpár, ülés közben óránként pár perc vénás torna - segít megelőzni a romlást, javíthat a a jelenlegi helyzeten is. Egyébként a rendszeres sport a stressz kezelésében is sokat segít. Amit még tehet: csökkentse a konyhasó bevitelt. Készételek, kombinált ételízesítők elég sok sót tartalmaznak, érdemes inkább a természetes zöld fűszerek használatára áttérni.

Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2018. április 27., 17:25; Megválaszolva: 2018. május 03., 08:17
Kérdések és válaszok: Visszérbetegség
Kanül a vénában
Viszér
Visszértágulat és szívbetegség