Kalcium pótlása

Tisztelt Doktor/Doktor nő! Fél éve vagyok dializált beteg, vérdialízis. Igazából jól érzem magam, csak a kalcium pótlás izgat. Mivel ilyenkor sajnálatosan nő a szervezetben a foszfor mennyisége, ezáltal csökken a kalcium. Vajon a patikákban kapható készítmények jónak mondhatók (kalcium+magnézium) , vagy szinte semmi értelme, hogy szedjem, mert az orvostársadalom egy része szerint nem szívódik fel. Mi az igazság? Köszönettel: Csécsei László, Kecskemét

Dr. Brasnyó Pál válasza kalcium pótlása vesebetegségben témában

Tisztelt Kérdező!

Dializált beteg esetében óvatosnak kell lenni a calcium bevitellel, mert magas foszforszint esetén ez a lágy szövetek (erek is) meszesedését is fokozhatja. Nem beszélve arról, hogy vannak olyan calciumtartalmú foszfátkötők (calcium carbonat) , amyelyeket pont a magas foszfor, alacsonyabb calciumszint esetén alkalmazhatunk (lehet, hogy ez a kezelés elegendő! ) . Továbbiakban a szérum parathormonszint és a dilizáló oldat calciumtartalma is meghatározza a terápiát, befolyásolja ezeket az értékeket. Összességében fontos, hogy ezt a terápiát a dializiscentum kezelőorvosai (az összes klinikai adat ismeretében) határozzák meg. Ha ettől eltérő terápiát alkalmaz, azt a kezelőorvosainak mindenképp jelezze

Dr. Brasnyó Pál
Dr. Brasnyó Pál Belgyógyász, nefrológus, diabetológus
Kérdés: 2012. október 16., 13:29; Megválaszolva: 2012. október 18., 06:15
Kérdések és válaszok: Vesebetegségek
EGFR-EPI vérvétel
eGFR-EPI vérvételt éhgyomorral kell elvégezni?
Vesefunkciók
Másfél évvel ezelőtt üregrendszeri daganat miatt kivették az egyik vesémet. A műtét utáni napon vérvizsgálatot végeztek, a Kreatinin szint 152 (a...
Viz van a testben nem csak a...
Tisztelt doktor úr /hölgy ! az édesanyám nevében írom e kérdést Nehezen mozgóm a lábaim meg vannak dagadva erőtlen vagyok . egy orvos...
Labor - inzulin - vese?
Kedves Doktornő, 35 éves nő vagyok, 164 cm, 65 kg. Nincs komoly panaszom, viszont a laboreredményem két fronton tér el. Az egyik az inzulinnal...
Kell-e további kezelés?
Tisztelt Doktornő! Nagymamám 80 éves, magas vércukor-és koleszterinszinttel és magas vérnyomással. Ezekre gyógyszert is szed. (Ezeken kívül még...