Dr. Brasnyó Pál

Dr. Brasnyó Pál

Belgyógyász, nefrológus, diabetológus
Bemutatkozás:
Legutóbbi válaszai

policisztás vese MODY 5?

Tisztelt Kérdező! A "gond van a vércukorszintemmel" kérdést pontosítani kell, azaz igazolni kell, hogy van-e cukorbetegség. Ezt cukorterheléses vizsgálattal lehetséges. A policisztás vesebetegség az egyik leggyakoribb örökletes vesebetegség, a MODY 5 eléggé ritka. Javasolt endokrinológiai/genetikai vizsgálat. Ezt a területileg illetékes szakrendelésen kell elkezdeni. Amennyiben a MODY 5 felmerül további genetikai vizsgálat jön szóba.

Inzulin értékelés

Tisztelt Kérdező! A kalkulált inzulinrezisztencia (HOMAIR) értéke 1.11, ami nem utal kóros értékre.

inzulin érték

Tisztelt Kérdező! Inzulin esetén fontos a mértékegység, valamint az inzulinprofil is. Érdemes standard módon meghatározni, cukorterheléses vizsgálat előtt, majd után 2 órával. Az Ön által írt vesefunkció közepesen beszűkült vesefunkciót jelöl, javasolt a fehérjebevitel csökkentése, nefrológiai vizsgálat.

Terhességi diabétesz, magas reggeli cukor

Tisztelt Kérdező! Fontos a napi többszöri vércukormérés alapján meghatározni a vércukorértékeket, étkezés előtt, és után 1 órával is legyen mérés. Ezek alapján lehet az étrendet (annak elosztását) megbeszélni, sze terápiát kezdeni. A javasolt vércukorérték reggel éhgyomorra 3, 3-4, 4, étkezés előtt 3, 3-5, 5, étkezés után 1 órával 4-7 mmol/l. A megfelelő étrend összeállítását több tényező is befolyásolja, ezt dietetikussal, kezelőorvosával (nőgyógyás-diabetológus) is egyeztesse.

Cukros vagyok e?

Tisztelt Kérdező! A 7 mmol/l feletti éhgyomri vércukorérték cukorbetegségre utal (többször ismételve, laborvizsgálattal megerősítve) . A vizsgálatot ne Ön kérje a kezelőorvostól, hanem ezen fenti adatokat mondja el neki is. A kórtörténet, társbetegségek, és eddigi eredmények alapján így ő tud dönteni a további vizsgálatokról.