clostridum ismét

Tisztet Doktor Úr! Cukorbeteg édesanyám betegségével fordulok Önhöz, bízva segítő válaszában. Anyukám felfázás miatt kialakult súlyos vesegyulladását hosszú antibiotikum kúrával kezelték közel két hetes kórházi ellátás során. Hazaengedése előtt erős hasmenése volt, amit széntablettával próbáltak csillapítani, majd otthon belázasodott és erősödő hasmenése véressé vált, így ismét visszakerült a kórházba. Clostridium baktériumot mutattak ki a székletmintából, ami ellen 3x 500 mg Klion tablettát kapott 10 napig. Az antibiotikum elhagyása után ismét hőemelkedése lett és visszajött a véres-nyákos hasmenés, illetve a vastagbélgyulladás miatt egy ér is megpattant a vastag- és vékonybél találkozásánál (vastagbéltükrözéssel megtalálták a vérzés helyét, a gasztroenterológián emellett még bélsérvet is diagnosztizáltak anyukámnál) . A második kórházi bennfekvés során hatóránként kapott vancomycint egy hétig. Hazaengedése után két nappal már visszajött a véres-nyákos hasmenés. Újabb bennfekvés, emelt dózisú vancomycint és parenterálisan metronidazolet kapott, és itthon még 5 napig 3x 500mg Supplint szedett, emellett 3x1 ampulla Normaflorral próbáltuk a bélflórát visszaállítani. Az antibiotikum elhagyása után 4 nappal ismét belázasodott és véres-nyákos hasmenése lett, negyedszer fekszik bent, ismét pozitív lett a clostridium teszt, ismét vancomycint kapott. Négy napig tünetmentes volt, de tegnap ismét nyákossá vált a széklete, gondolom napokon belül a véres, 10-12 ürítés is visszatér. Mit lehetne tenni a baktérium ellen, hogy megszűnjön ez a nyákos hasmenés (ami meglehetősen fájdalmas is) és miként lehetbe a helyes bélműködést visszaállítani? Meddig lehet a vancomycin egyáltalán hatásos, mi lesz ha már rezisztenssé válik? Cukorbetegsége (nem inzulinfüggő) hatással lehet a betegségre? Előre is köszönöm válaszát. Üdvözlettel,

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szanyi Andrea válasza clostridium témában

Kedves Kérdező!

Az esetek körülbelül harmadában fordul elő a betegség kiújulása, mely elégtelen kezelés vagy újrafertőződés következménye. A leírt kezelés megfelel a súlyos fertőzésben adandó gyógyszeres terápiás elveknek. Más gyógyszeres kezelési lehetőséget a szakirodalom nem említ. A cukorbetegség minden fertőzéses megbetegedeés lefolyását ronthatja.

Kérdés: 2012. május 09., 23:49; Megválaszolva: 2012. május 13., 19:05
Kérdések és válaszok: Vesebetegségek
Hasiultrahang
Vesecysta, szerzett
Tisztelt Dr. Szanyi Andrea! Kérem, véleményezze a mellékelt ambuláns naplót és javasoljon további vizsgálatokat, szakrendeléseket. Segítség...
Vese cysta
Tisztelt Cím! A következő leletet kaptam, szeretném tudni, hogy mit kell tudni róla.főleg a 3cm cystáról és a meszesedésről. LELET: Hasi UH...
Dupla J csővel ultrahangos kőzúzás
Tisztelt Doktor úr! DJ stent felhelyezés történt egy a CT szerint kb. 14x6x9 méretű vesekő /HU650/ miatt május közepén. Azóta kétszer voltam ESWL...