• 1 herével gyereknemzés?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Nő/Úr! Páromat gyermekkorában műtötték, mert nem szállt le az egyik heréje. Ekkor körül is metélték... Nem igazán tud egyéb információt a műtétről, mert a szüleivel sajnos nincs ilyen "mély" kapcsolata. Az egyik heréje még mindig nincs a helyén... Kérdésem az lenne, hogy ebből lehet-e később egészségügyi problémája, valamint ha gyereket szeretnénk vállalni, okozhat-e ez gondot? AZ érdekelne még, hogy az ondóvizsgálatot támogatja-e a TB és milyen módon lehet oda bejelentkezni? Hol végeznek ilyet Budapesten? Nagyon szépen köszönöm segítségét!

        Dr. Merth Gábor válasza a spermakép témában

        Tisztelt Kérdező! Ha jól értem, az egyik oldali here a herezacskóban helyezkedik el. Ez már jó, mert egy herével is nagyjából ugyan akkora eséllyel lehet gyermeket nemzeni, mint kettővel. (Fiatal egy oldali hererák miatt kasztrált betegeimnek később mind sikerült gyermeket nemzeni.) Hereleszállási zavar annyiban rossz, hogy amennyiben a testben helyezkedik el, ha ne adj Isten hererák, egyéb betegség alakul ki, jóval nehezebb diagnosztizálni, kezelni a kórságot. Maga a hereleszállási zavar azonban már rontja a gyermeknemzés esélyét, bár kis fokban (genetika). A körülmetélés nem befolyásolja ezt a dolgot. Ondóvizsgálatot támogatja a TB, a megfelelő centrumokban. Én az Állami Egészségügyi Intézet Urológia és Andrológia Osztályának a munkatársa voltam, innen tudok ajánlani hozzáértő szakembereket, de például a SOTÉ-n is vannak andrológusok. Ha igényli, szívesen segítünk a vizsgálat megszervezésében. A lényeg, akkor menjenek el meddőségi vizsgálatra (mindkét fél, a maga oldalán!), amennyiben már egy éve próbálkoznak gyermeknemzéssel, sikertelenül. Biztos, ami biztos itt is megemlítem, ha esetleg erre kerül a sor, legalább 5 nap „magömlési tilalom” szükséges a vizsgálathoz, mert az ondó paramétereinek standard értékei szűkebb időintervallumnál nem értékelhetők.


        Dr. Merth Gábor
        urológus

        Dr. Merth Gábor
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. április 30., 19:27; Megválaszolva: 2011. május 03., 14:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés