• Pajzsmirigy és szorongás?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! 12 éve diagnosztizáltak nálam Hashimoto-t, erre nem kaptam gyógyszert, mert a vérkép és az ultrahang még nem indokolja. Ezért évente járok vérvételre, mint éves-kontroll. Az eredményeim idén februárban: TSH: 1,48 T4: 10,75 (ref.: 7,75-15,21) T3: 5,4 (ref.: 3,9-6,9) AntiTPO: 116 (ref.: 0-9). Fogamzásgátlót szedek és egy petefészkem van (ciszta miatt el kellett távolítani egy egyiket 15 éves koromban). A menstruációm sosem volt igazán pontos a műtét és a fogamzásgátló tabletta előtt. Sovány, vékony alkat vagyok, 173 cm és 50 kg. Nem igazán van étvágyam, fáradékony vagyok, előfordult olyan is, hogy 16 órát aludtam és még akkor sem éreztem magam kipihentnek. A legzavaróbb tünetem viszont a szorongás és a pánik, amit nem tudom, hogy a pajzsmirigyem okozhat-e? Minden stresszre rosszul reagálok pár éve, kialakult az anticipátoros szorongás, egyszerű gondolatokkal is pánikroham közeli állapotba tudom magam hergelni. Mintha lenne egy katalizátor, ami felerősíti a pánikot. Sajnos ez mindennapos, minden reggelt így kezdek a munkahelyemen. Ilyenkor bizsereg, ég a karom, a lábam, a fejbőröm, azt érzem menekülnöm kell, de nem tudom hova és mi elől. Ha próbálom magam nyugtatgatni, akkor még jobban megijedek. A környezetem ebből semmit nem érzékel. Otthon a négy fal között többnyire nincsenek ilyen problémáim. Menstruáció közeledtével, már előtte 1 héttel, ezek a tünetek fokozódnak, illetve az időjárás is hatással van rám. Escitilt (5mg/nap) és Frontint (0,25mg/nap) szedek erre a problémára, de már hatástalannak érzem. A panaszaim hátterében állhat a pajzsmirigyem vagy mentális oka van a rosszulléteimnek? Válaszát előre is Köszönöm!

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy betegség témában

        Tisztelt kérdező! Panaszait a pajzsmirigy statusa nem magyarázza. Pszichiátriai gondozása javasolt.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Itt kérdezhet További orvosok

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2020. június 29., 13:04; Megválaszolva: 2020. július 03., 10:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben: