Szívinfarktus után 2 évvel

Kedves Doktornő! 2008. 11.10-én szívinfarktust kaptam. A jobb artéria radialis percutan punkcióját követően szelektív coronarographiát végeztek, spirális dissectio miatt 5 stent implantációjával LAD PCI történt. 2009. márciusában tágítottak. 2009.06.12-én ismét infarktuson volt. A LCX PDA végágán distalisan subtotalis occlusio volt látható. Konzervatí v kezelést kellett folytatni. Sokszor voltak anginás fájásaim, ezért 2010.07.14-én cardio CT-én voltam, de a hosszan stentelt LAD-ban számottevő restenosis nem volt látható. Tehát már eltelt 2 év, de sajnos most sem vagyok jól. Nagyon keveset tudok dolgozni, reggel alig bírok felkelni, utána 2-3 óra, amíg aktívabb vagyok. Főzök, de már 11-12 óra körül alig bírom magamat, (szorít a mellkasom, fulladok) van mikor már főzés közben is egy-egy 10 percre le kell feküdnöm, hogy be tudjam fejezni a főzést. 13 óra körül lefekszem 1 ½ - 2 órát pihenek, utána sétálok és különösebben mást nem nagyon tudok csinálni, este fele már nagyon fáradt vagyok, nap mint nap jönnek rám olyan rosszullétek, (főleg este) hogy forróság önt el, szorít a mellkasom, a gyomromba meg mintha émelygés jönne, nehezen kapok levegőt, gyengeség van rajtam, kb. 5 percig tart, aztán elmúlik. Normális dolog ez, hogy csak ennyit tudok dolgozni, meg hogy így vagyok, ebbe nyugodjak bele, próbáljak meg ezzel együtt élni, vagy már jobban kellene, hogy legyek. Ebben kérem a segítségét és válaszát, amit előre is köszönök.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bene Orsolya válasza szívinfarktus, fáradékonyság témában

Kedves kérdező!

A coronaria CT-k mára elég megbízhatókká váltak, de az arany standard továbbra is a koszorúér-festés, bár ennek kétségtelenül nagyobb a kockázata. Azonban jelen lehet a kisereket érintő megbetegedés is, amit a coronarographia nem tud kimutatni, így nem is műthető/tágítható, viszont komoly panaszokhoz vezet. Esetleg terheléses izotópos vizsgálattal lehetne még felmérni, van-e olyan terület, aminek a keringése csökkent, különösen terhelés, munkavégzés hatására. Jó lenne ismerni a szívultrahangos leletet, a kamrafunkciót is, ennek csökkent volta szintén hozzájárulhat a panaszokhoz. Elképzelhető, hogy a gyógyszeres kezelésen is lehet még finomítani, nem írja, miket szed.

Infarktus után van lehetőség rehabilitációs kezelésre, esetleg ezt is igénybe lehetne venni, hátha gyógytornász segítségével növelni lehetne a terhelhetőséget. A várólista hosszú, de lehet, hogy érdemes lenne megpróbálni. Sajnos a kezelési lehetőségek egyelőre végesek, és nem könnyű megmondani, várható-e életminőségbeli javulás vagy sem.

Kérdés: 2011. március 24., 11:19; Megválaszolva: 2011. március 28., 21:44
Kérdések és válaszok: Szívinfarktus
éjszakázás infarktus után
Aspirin Protect
Szívinfarktus után
szexuális élet szívinfarktus után
Szívinfarktus?