• Szívinfarktus

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktorno, edesapamnak november 21-en szivinfarktusa volt(vasarnap). Mivel o azt hitte, hogy a gerincerol van(eros hatfajasa volt), csak hetfon reggel ment orvoshoz. Bevittek a legkozelebbi korhazba, ahol hetfotol szerdaig csak stabilizaltak az allapotat. Az ottani orvosnak csak EKG-ja volt, mas vizsgalatok nem igazan keszitett. Szerda delutan egy egyetemi kozpontba vittek es ott megoperaltak. Harom stendet ultettek be a jobb koszorus erbe. egy het mulva kiengedtek. Sajnos december 9-en hirtelen-minden elojel nelkul-csendesen elaludt/meghalt. Azota nem tudok nyugodni, mert mind az az erzesen, hogy a kisvarosi orvos tul keson kuldte tovabb, tul sokaig stabilizalta az allapotat, holott ez ido alatt a szivizom csak karosodott. NAgyon szepen kerem, mondja el a velemenyet az esettel kapcsolatban. Tudom, mar semmi sem valtoztat a tenyen, de akkor is szeretnem tudni, hogy valaoban ilyen sokaig kell stabilizalni a beteg allapotat egy szivinfarktus utan? S nem az lett volna a jobb, ha meg hetfon felkuldi a megfelelo orvosi eszkozokkel ellatott korhazba kuldi???? Valaszat is elore koszonom. Tisztelettel, Hajni

        Dr. Bene Orsolya válasza a szívinfarktus témában

        Kedves Hajni! Először is részvétem az édesapja miatt, és elnézést a késői válaszért. Nehéz ilyenkor bármit is írni, valószínűleg ez a válasz semmilyen formában nem tudna megnyugvást adni. A részletek pontosabb ismerete nélkül nehéz véleményt alkotni, a felelősség megállapítása pedig nem is ennek a fórumnak a feladata. Az biztos, hogy sajnos a legnagyobb késlekedést az első 12-24 óra jelentette, amikor a panaszok alapján fel sem merült az infarktus gyanúja. A későbbi szakaszban már nincs egyértelmű nyereség abból, ha szívkatéterezés történik, sőt, ilyenkor a szövődmények kialakulásának veszélye a tapasztalatok szerint nagyobb is lehet. Más a helyzet, ha a beteg továbbra is panaszos, ha keringési elégtelensége van, ilyenkor kockázat/nyereség arány újraértékelődik - ez mind egyéni mérlegelés kérdése. Ezek alapján nem lehet egyértelműen kimondani, hibázott-e valaki, de, mint mondtam, ez nem is ennek az oldalnak a feladata. Remélem, idővel sikerül feldolgozni a veszteséget.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010. december 21., 11:27; Megválaszolva: 2011. január 19., 18:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! Kérdésem a következő gyógyszerrel kapcsolatos.Elhúzódó influenziás,szünni nem akaró köhögésre a h.orvos a Fromilid 500mg gyógyszert írta fel.A mellékelt tájékoztatót elolvasva nem mertem elkezdeni szedni a...