Gyenge szívbillentyű

Tisztelt Doktornő! Kb. 13 éves koromtól 18 éves koromig jártam rendszeresen kardiológushoz, ugyanis felfedezték, hogy az egyik szívbillentyűm gyenge, nem zár jól. 18 évesen átkerültem a felnőtt kardiológiára. Itt már nem foglalkoztak az esettel, nem kellett ellenőrzésre se járnom. Most - 22 évesen - kértem beutalót egy szívultrahangra. Az eredmények a következők: Aorta gyök: 26, 8 mm, separatio: 17 mm, DE: 20, 5 mm, koradiast. lejtő: 134 mm/sec, EIVS: 0 mm, bal kamra: 27, 4/41, 3 mm, bal pitvar: 25, 4 mm, jobb kamra: 19 mm (ps. hosszmetszet) septum: 8, 1/12, 1 mm, BK kiáramlási pálya: 21, 3 mm Transmitralis áramlás: E=0, 99 m/sec. A=0, 63 m/sec. Bal kamra kiáramlási vmax: 1, 2 m/sec. EF: 63% Color, PW doppler: Insuff valv. mitr. (I. fokú) Aorta tricusp. billentyű vékony, aorta billentyű három tasakos, mitr. mellső vitorla "tömegesebb", mindkét mitralis vitorla systole elejétől BP fele mozdul. (Pansystoles prolapsus) . Normális nagyságú szívüregek, normokinetikus falmozgások. Jó syst. es diast. BK funkcio. Subxyphoid irányból vizsgálva interatrialis septumon kóros áramlás nem detektálható. Vélemény: Telesyst. mitr. prolapsus, haemodinamikai szempontból nem jelentős mitralis regurgitatióval. Tudna az eredményemről pár szót írni? Milyen jellegű problémák vannak és mennyire jelentősek? Nagyon köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bene Orsolya válasza mitralis prolapsus témában

Kedves kérdező!

Nincs semmi komoly az UH-n. Az a bizonyos "gyengébb" billentyű most is látszik, bár ez nem túl pontos kifejezés. Inkább úgy mondanám, hogy kicsit lazább a szerkezete, emiatt amikor összehúzódik a bal kamra, ahelyett, hogy szépen bezárna (mint egy szelep vagy egy csapóajtó) , túlcsapódik a bal pitvar felé, és így nem zár tökéletesen. Ez a billentyű-elégtelenség azonban egy 4-fokozatú skálán csak I. fokú. Emiatt nem kell aggódni, jóindulatú eltérés, sokaknak van ilyen, nem igényel különösebb életmódbeli változtatást sem (azért ha súlyemelői babérokra vágyik, egyeztessen előbb a kezelőorvossal) , csak időnként ellenőrizni kell.

Kérdés: 2011. május 11., 22:42; Megválaszolva: 2011. május 13., 09:04
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Mitralis prolapsus jelzett mitralis...
Szívbelhártya gyulladás
Kéthegyű billentyű prolapsusa
Szívbillentyű Hiba
Pszichés problémáim lehetnek?