• Gyenge szívbillentyű

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Kb. 13 éves koromtól 18 éves koromig jártam rendszeresen kardiológushoz, ugyanis felfedezték, hogy az egyik szívbillentyűm gyenge, nem zár jól. 18 évesen átkerültem a felnőtt kardiológiára. Itt már nem foglalkoztak az esettel, nem kellett ellenőrzésre se járnom. Most - 22 évesen - kértem beutalót egy szívultrahangra. Az eredmények a következők: Aorta gyök: 26,8 mm, separatio: 17 mm, DE: 20,5 mm, koradiast. lejtő: 134 mm/sec, EIVS: 0 mm, bal kamra: 27,4/41,3 mm, bal pitvar: 25,4 mm, jobb kamra: 19 mm (ps. hosszmetszet) septum: 8,1/12,1 mm, BK kiáramlási pálya: 21,3 mm Transmitralis áramlás: E=0,99 m/sec. A=0,63 m/sec. Bal kamra kiáramlási vmax: 1,2 m/sec. EF: 63% Color, PW doppler: Insuff valv. mitr. (I. fokú) Aorta tricusp. billentyű vékony, aorta billentyű három tasakos, mitr. mellső vitorla "tömegesebb", mindkét mitralis vitorla systole elejétől BP fele mozdul. (Pansystoles prolapsus). Normális nagyságú szívüregek, normokinetikus falmozgások. Jó syst. es diast. BK funkcio. Subxyphoid irányból vizsgálva interatrialis septumon kóros áramlás nem detektálható. Vélemény: Telesyst. mitr. prolapsus, haemodinamikai szempontból nem jelentős mitralis regurgitatióval. Tudna az eredményemről pár szót írni? Milyen jellegű problémák vannak és mennyire jelentősek? Nagyon köszönöm!

        Dr. Bene Orsolya válasza a mitralis prolapsus témában

        Kedves kérdező! Nincs semmi komoly az UH-n. Az a bizonyos "gyengébb" billentyű most is látszik, bár ez nem túl pontos kifejezés. Inkább úgy mondanám, hogy kicsit lazább a szerkezete, emiatt amikor összehúzódik a bal kamra, ahelyett, hogy szépen bezárna (mint egy szelep vagy egy csapóajtó), túlcsapódik a bal pitvar felé, és így nem zár tökéletesen. Ez a billentyű-elégtelenség azonban egy 4-fokozatú skálán csak I. fokú. Emiatt nem kell aggódni, jóindulatú eltérés, sokaknak van ilyen, nem igényel különösebb életmódbeli változtatást sem (azért ha súlyemelői babérokra vágyik, egyeztessen előbb a kezelőorvossal), csak időnként ellenőrizni kell.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. május 11., 22:42; Megválaszolva: 2011. május 13., 09:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben: