• TEE vizsgálatról véleménykérés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Édesapámnak a szívultrahangon bal kamra hipertrófiát állapítottak meg, ezek után nem csinálták meg az EKG-terhelést. Azt mondták neki hogy meg van vastagodva a szívizma, s ki kell zárni, hogy ez örökletes betegség vagy a hosszan nem kezelt magas vérnyomás okozza, mert mindkét esetben más és más a teendő. Ezért berendelték egy TEE-vizsgálatra, amit úgy tudok szájon át végeznek. Aggályaim vannak ezzel a vizsgálattal kapcsolatban, mert még sosem hallottam róla. Érdeklődni szeretnék, hogy kockázatos-e az az eljárás, s van-e más módja , hogy ezt megtudják az orvosok, mi okozza. Illetve önnek mi a véleménye erről a betegségről. Köszönettel:

        Dr. Bene Orsolya válasza a TEE vizsgálat témában

        Kedves kérdező! Azt hiszem, az édesapja is megtalált ezzel a kérdéssel, igyekeztem neki is kifejteni. Tehát a nyeletéses (transoesophagelais echo, TEE) UH vizsgálat valóban szájon át történik, hasonlít a gyomortükrözésre. Éhgyomorra kell végezni, enyhe vénás szedációt szoktak alkalmazni, egy kb. kisujjnyi vastagságú csövet kell lenyelni. Ez azért szükséges, mert a nyelőcső közvetlenül nekifekszik a szívnek, így sokkal közelebbről lehet ultrahanggal vizsgálni, mint a csontos-izmos mellkasfalon és a tüdőn keresztül (ezek elnyelik, eltérítik az ultrahangnyalábokat). Az édesapja lelete alapján a mellkason keresztül végzett UH-gal valószínűleg nem voltak jól megítélhetők a kamrafal vastagsága, illetve az ennek következtében megváltozott véráramlási viszonyok, feltehetőleg ezért javasolták a TEE-t, bár általában a HCM diagnózisához erre nincs szükség. Esetenként szív MR jön szóba még a diagnosztikában, de ezt nem mindenütt végzik rutinszerűen.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. január 20., 09:32; Megválaszolva: 2011. január 22., 09:24

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés