• Kétkamrás pacemeker

        Legfrissebb cikkek a témában
         

         Apunak pacemekere van, most voltunk ellenőrzésen, és viszgálatok során megállapították, hogy ki kell cserélni "kétkamrás" pacemékerre. Mit jelent ez? Olyan rutin műtétnek számít mint az előző beültetése? Erről szeretnék valami bővebb magyarázatot.

        Köszönettel: Derzsényiné

        WEBBeteg szakértő válasza a kétkamrás pacemaker témában

        Kedves kérdező! Általában pacemaker beültetésekor egy elektróda a jobb kamra üregébe, ha szükség van rá, egy másik a jobb pitvarba kerül. "Kétkamrás" (biventriculáris) pacemaker esetén egy bal kamrai elektróda is bevezetésre kerül, ezt azonban anatómiai okokból nem a bal kamra üregébe, hanem a szív külső felszínén futó vénába vezetik be. Ennek megfelelően ez egy kicsit "macerásabb", időigényesebb beavatkozás (nem mindegy, a véna melyik ágába kerül az elektróda, meg kell találni azt a helyet, ahol megfelelően tud ingerelni, de nem okoz közben pl. rekeszizom-összehúzódásokat), de ezt a típusú készüléket is gyakran alkalmazzák. S hogy miért van erre szükség? Szívelégtelen betegeknél gyakran áll fenn ingerület-vezetési zavar, aminek következtében az egyik szívizom-terület kicsit hamarabb, a másik később húzódik össze a kelleténél. Az "összhang" hiánya miatt károsodik a pumpafunkció, az eleve gyengébb szívizomzat még kisebb teljesítményt fog nyújtani. A kétkamrás pacemaker ezt próbálja kiküszöbölni, összerendezi a szívizomzat mozgását, ami jó esetben az összehúzódó-képesség javulását, a panaszok enyhülését eredményezi.


        Dr. Bodnár Edina
        bőrgyógyász, onkológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Bodnár Edina

        Kérdés: 2010-03-12 18:01:50; Megválaszolva: 2010. március 12., 18:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben: