• holter EKG

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tsiztelt Dr Úr/Nő!

        29 éves férfi vagyok, kb 5 éve tudom hogy mitrális prolapsus- om van. Most mentem egy új orvoshoz, csinált terheléses ekg-t az rendben volt, és holter ekg-t is, végül is azt mondta hogy az is rendben van de éjszaka volt elszórtan sign bradikardia és ehez kapcsolódóan egy sign pausa. Betalocot írt fel, azt mondta akkor vegyek be belőle ha érzem hogy szalad a szívem (ez csak néha fordul elő, pl: ha orvoshoz megyek ).  A kérdésem az lenne hogy nem kell e aggódnom az éjszakai lassú pulzustól ( ahogy néztem volt 30 és 35 a pulzusszám éjszaka néha), és mennyit számít hogy volt egy pausa is? Az orvosom nem mondta hogy gond lenne, mert csak egyszer fordult elő a24óra alatt. Egyébként nincs panaszom, csak néha szúródik szívem körül.

        WEBBeteg szakértő válasza a Holter témában

        Kedves kérdező! Éjszaka normálisan is előfordulhat lassú pulzus, (főleg sportolóknál) akár 40/perc alá is mehet a pulzusszám (emellett a szoftveres értékelés sajátosságai miatt is megjelenhetett a leleten a 30-35-ös pulzus, ami nem feltétlenül fedi a valóságot, lehet, hogy zaj miatt rosszul érzékelt a készülék, vagy csak néhány ütés erejéig volt lassabb a frekvencia). A pausa 3 másodperc felett számít kórosnak, míg számos Holter-gép már 2 másodpercnél hosszabb kihagyást is jelez. Ha a napközbeni pulzusszám normális, a terheléses EKG-n is szépen emelkedett a szívfrekvencia, és nincsenek szédüléses/eszméletvesztéses panaszok, akkor nincs ok aggodalomra.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk Itt kérdezhet

        Dr. Bene Orsolya
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-03-10 17:39:14; Megválaszolva: 2010. március 10., 17:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben: