• Kardogrel?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktorok! A kérdésem a következő lenne: a Plavix és generikus készitményein kivül van e más olyan gyógyszer, ami az esetleges trombocita kialakulást gátolja ill. megakadályozza? Azért kérdezem ezt, mert az elmúlt napokban labor vizsgálatot csináltak szürkehályog műtét miatt, és egy-két eredmény ha nem is nagyon, de eltér a állandó éves vizsgálatoktól /50 éve vagyok diabeteszes, és ezek azok a "kötelezően" elvégzett éves labor kontrolok /. 6 éve kezdtem el a Plavixot szedni, az OEP támogatás megszünése miatt, a Kardogrel a 3. készítmény a családból. Mindegyik okozott valami problémát. A Kardogrel miatt most magasabb a kreatinin szint, alacsonyabb a lymphocyta szint, a hematokrit is. A szemész orvos az utolsó ellenőrzésen mondta, hogy hirtelen apró bevérzések keletkeztek mindkét szememben minden ok nélkül. Miután elolvastam a Kardogrel tájékoztatóját, bizony ezek a mellékhatások egy az egyben le vannak írva. Ez az oka, hogy a bevezetőben lévő kérdést feltettem. Mivel ezeket a mellékhatásokat a Plavix-nál nem tapasztaltam, így az annyira preferált generikus készítmény a bűnös? A Kardogrelt két hónapja szedem, előtte más testvéreit szedtem, amiket más-más okból nem tudtam szedni. Válaszát várva, tisztelettel bogfe.

        WEBBeteg szakértő válasza a plavix témában

        Kedves kérdező! Létezik más, a trombociták összecsapzódását gátló szer is, de ezek sem mentesek mellékhatásoktól: az aspirin gyomorirritációt, gyomorvérzést okozhat, a ticlopidin tartalmú szerek a vérképet befolyásolhatják hátrányosan. Nem mellékes, mekkora az eltérés a laborokban, nem vagyok róla meggyőződve, hogy ezek a Kardogrelhez köthetők (esetleg az alacsonyabb hematokritot magyarázhatja gyomornyálkahártya-sérülés, vérzés). Nem írja, milyen javallat alapján szedi a készítményt, mindenesetre a gyógyszerváltás lehetőségeit (ha erre valóban szükség van) az indikáló orvossal konzultálja meg.


        Kérdés: 2010-02-08 14:11:44; Megválaszolva: 2010. február 08., 14:11

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt DOktornő/Doktor úr! Érdeklődni szeretnék, hogy 61 éves szüleimnek, valamint 96 éves nagyapámnak milyen kiegészítő készítményt (vény nélküli hatóanyagot) lenne érdemes szedni szív- és érrendszeri problémák (kifejezetten...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        A tüdő vitaminja
        A folyamatos, tudatos vitaminpótlással sokat tehetünk egészségünkért.
        Füstmentes jövő?
        Új - Távkonzultáció