Restenosis

Szeretném megkérdezni, hogy a restenosis / az érfal mélyebb rétegeinek sérülés miatt fellépő reaktiv simaizomsejt proliferáció/ milyen formában látható az ennek gyógyitására szolgáló ismételt szivkatéterezés során a mütét során használandó -röntgen - képernyön. Ezek a sérülések, vérzések? milyen formáju - négyszög, téglalap, szabálytalan alaku, és hány mm-es 5 vagy 1O mm lehetnek.Hány darab lehet belőle 3-4 vagy több? Én ugyanis a katéterezés során láttam feltehetően bevérzést vagy legalábbis ugy gondolom, hogy az lehetett, de lehet, hogy rosszul gondolom. Azért nem kérdeztem meg az orvost, mert nem akartam zavarni mütét közben.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza restenosis témában

Kedves kérdező!

A beadott kontrasztanyag a képernyőn sötét árnyékként, faágszerű rajzolatként ábrázolódik. A szűkület és a restenosis is benyomatként jelentkezik az éren, leginkább a homokórához tudnám hasonlítani, de ennél sokkal szabálytalanabb is lehet. A restenosis az érfal megvastagodását, az ér ismételt összeszűkülését jelenti, nem bevérzést. Az erek maguk is néhány mm átmérőjűek (1-4mm) , ezek a képernyőn természetesen felnagyítva láthatók. Számos egyéb  képlet  is ábrázolódik a képernyőn, csontok, erek, a tüdő szövetei vetülnek össze, nehéz a felvétel nélkül megmondani, hogy mit láthatott a vizsgálat során. A vérzés leginkább akkor fordulhatna elő, ha a vizsgált erek valamelyike bereped, ilyenkor az érfalban kis "pacaként" extra kontrasztanyag jelenik meg. Ezt gyakorlott vizsgáló könnyen felismeri, de a vizsgálóasztalon fekvő laikus beteg lehet, hogy normálisan jelen levő képleteket lát kórosnak. Ha kételyei vannak a vizsgálattal kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát.Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya

Kérdés: 2009. július 30., 09:22; Megválaszolva: 2009. július 30., 09:22
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Lad stent re-stenosis
Pitvarfibrilláció
Hirtelen szívleállás
Extrasystole vagy ritmuszavar?
Hirtelen szívleállás