Szívritmuszavar terhesen

Kedves Doktornő!

A következő dolog miatt írok. (elnézést, ha már korábban megkapta a levelemet, de nem kaptam az elküldésről visszajelzést)

32 hetes kismama vagyok és 33 éves. 3. gyermekemet várom. Most a terhesség alatt magas lett a vérnyomásom és 3x1 Dopegytet szedek. (150/90-es vérnyomást mértek, és én is itthon magasabbat mértem) Most a gyógyszerrel rendben van.

Viszont időnként, kb 3 hónapja, érzem, hogy a szívem ki-kihagy egy ütést, ez nagyjából azóta van, amióta a magas vérnyomás is kiderült. Ezt a pulzusomnál ki is tudom tapintani és tegnap az itthoni vérnyomásmérésnél a vérnyomásmérő ki is jelezte, hogy szablytalan szívverés. Van úgy, hogy napokig nem érzem, de van, hogy több napon keresztül érzem. Ilyenkor úgy érzem, hogy köhögnöm kell. Voltam 2 hete EKG-n, ami a terhesgondozás része, de az orvos nem mondott semmit, hogy észlelt-e valami kórosat stb.

Bemáslom a leletre írtakat: FR.92/min.PQ: 0.14. Balra dev. e.t. T12 pos., T3 igen laos pos. Minimálisan felkapott ST-k. V1-ben csaknem isoel. pos., V2-től pos. T-k, isoel. ST-k. Átmenet V3-ban. Érdemi etérés nélkül.

A családban édesapámnak volt igen korán 32 évesen szívinfarktusa.

A kérdésem, hogy az EKG-m mutat valami kóros eltérést? Kihez forduljak a nőgyógyászhoz vagy a háziorvoshoz? Ezekkel a ritmuzvarokkal kell-e foglalkozni? Árthat-e a magzatnak? És a szülés lefolyását befolyásolja-e? Kell-e aggódnom, hogy esetleg szülés közben valami szövődmény léphet fel?

Nagyon köszönöm a segítséget.

 

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza pótütés témában

Kedves kérdező!

Az EKG rendben van, nem kell emiatt izgulnia. A kihagyás hátterében valószínűleg ártalmatlan melléütések, extraszisztolék állnak, de ezekről pontosabban meggyőződni 24 órás EKG-val lehetne. Ha csak erről van szó, ez nem fog gondot okozni a terhesség során, leginkább a vérnyomásra kell odafigyelni.  A ritmuszavar kivizsgálásában kardiológus szakorvos segíthet, háziorvos tud beutalót adni.Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya

Kérdés: 2009. július 20., 11:30; Megválaszolva: 2009. július 20., 11:30
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Lad stent re-stenosis
Pitvarfibrilláció
Hirtelen szívleállás
Extrasystole vagy ritmuszavar?
Hirtelen szívleállás