Tüdő embólia

Tisztelt doktornő/úr                                                                                      Kérem segítségét ill. tanácsát. A páromnak egy napja diagnosztizálták a Tüdő embóliát. Minden erre a betegségre jellemző tünet jelentkezett nála így már kórházba is került. De én nem tudom mi ez a betegség hogyan kezelik ill. gyógyítható-e? Az orvos elmondása szerint még nem telt le az a kritikus 48 óra. Kérem mondjon el nekem amit csak tudni lehet erről a betegségről és nyugtasson meg halálos kimenetelű nem lehet ugye?                                        Előre is köszönöm segítségét tanácsát...... Köszönettel...egy aggodó feleség Ágnes                                                                                          

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza tüdőembólia témában

Kedves kérdező!

Elnézést a késedelmes válaszért, bízom benne, hogy férje már jobban van, valószínűleg kezelőorvosa már tájékoztatta a részletekről. Sajnos a tüdőembólia nem egy jóindulatú betegség, tulajdonképpen valamelyik, a tüdőt ellátó verőér vérrög általi elzáródását okozza. A vérrög kiindulási helye gyakran az alsó végtag vagy a kismedence vénáinak trombózisa, elzáródása. Ha valami miatt fokozott a vér alvadékonysága (pl. tartós fekvés, örökletes betegség miatt) , nagyobb valószínűséggel alakul ki trombózis és tüdőembólia.

Attól függően, hogy mekkora eret/ereket zár el a vérrög, az embólia okozhat nagyon kevés tünetet is (légszomj, oldalszegező fájdalom, köhögés, esetleg véres köpet vetheti fel a gyanút) , nagyobb, ún. masszív embolizáció során viszont sokkos állapot, súlyos fulladás, életveszélyes állapot is kialakulhat (nemcsak a tüdő keringése károsodik ilyenkor, a szívre is nagy pluszterhelést ró az elzáródás) . Ezért fontos már a mélyvénás trombózis esetén is az intézeti kezelés. Ezekben az állapotokban a vérrög feloldására vérhígító szereket adnak, később otthon is vérhígítót kell szedni több hónapig.Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya

Kérdés: 2009. július 01., 21:42; Megválaszolva: 2009. július 01., 21:42
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Kardiologia ultrahang
Pulzus érték
Szívprobléma
Mitől ver a szívem erősen