• Szívkatéterezés során milyen mellékhatások lehetnek?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        A szivkatéterezés során milyen mellékhatások léphetnek fel?

        Fejfájás, szédülés, légszomj stb

        WEBBeteg szakértő válasza a szívkatéterezés témában

        Kedves kérdező!

        Mint minden beavatkozásnak, a szívkatéterezésnek is lehetnek "mellékhatásai", szövődményei. A kontrasztanyaggal kapcsolatosan ritkán ugyan, de jelentkezhet allergiás reakció, bár ennek a modern készítmények mellett kicsi az esélye. A kontrasztanyag fizikai tulajdonságai miatt azonban előfordulhatnak kellemetlen tünetek, mint hányinger, szédülés, fejfájás, ritkán látászavar is jelentkezhet, ezek többnyire megfelelő folyadékfogyasztás, infúzió mellett megszűnnek. A kontrasztanyag ezek mellett a vesefunkciót is károsíthatja, különösen akkor, ha már fennáll valamilyen vesebetegség (pl. cukorbetegség szövődményeként).


        A koszorúérfestés során előfordulhat a pulzusszám és a vérnyomás csökkenése, különböző ritmuszavarok jelentkezhetnek, ezek elhárítására a katéteres laborban megfelelő gyógyszerek, eszközök állnak rendelkezésre. A koszorúér-tágítás során mellkasi fájdalom is jelentkezhet. Ritkán előfordulhat, hogy egy kis "mészdarab" sodródik el az erek faláról, ez egy másik ér elzáródását, ennek megfelelően pl. infarktust, stroke-ot okozhat. Ezeknek a szövődményeknek kicsi az előfordulási esélye, de számolni kell velük, ezért a beavatkozás mindig a kockázat és a várható haszon (pl. szívinfarktus megelőzése) gondos mérlegelésével történik.
        A leggyakoribb szövődmény a szúrás helyén jelentkező vérzés, vérömleny kialakulása, de ez legtöbbször konzervatív úton, tehát sebész, érsebész bevonása nélkül kezelhető.

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya


        Dr. Bene Orsolya
        Itt kérdezhet További orvosok

        Kérdés: 2009-05-26 11:45:22; Megválaszolva: 2011. október 04., 06:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Mia teendő ha 35 a pulzusom