Szívkatéterezés?

Tisztelt DR Nő/Úr! 20 éve kaptam egy infarktust. tavaly októberben az EF 30% volt, most február elején 23-25%. Mennyire rossz ez az érték? Az orvosom szívatéterezést javasol, már októberben volt egy érfestésem. Azt mondták, hogy el van meszesedve a koszorús erem. A katéterezés mit jelent, javulhat-e utána az állapotom? Köszönöm válaszát!

Dr. Molnár Dóra válasza szívkatéterezés témában

Kedves Kérdező! A szívkatéterezéskor a combtő vagy a csukló verőerébe vezetett katéterrel kontrasztanyagot juttatnak a koszorúérbe és így láthatóvá válhat a szűkület helye. Ha lehet, ki is tágítják az eret, ekkor jobb lesz a szívizom vérellátása, ettől állapot javulás várható. Ez a beavatkozás ma már rutin eljárás, a beavatkozás előtt részletes írásbeli tájékoztatót fog kapni, és ha kérdése lesz, akkor adnak lehetőséget ennek megbeszélésére. Az alacsony EF érték- 25-30% - (szív összehúzódó képességére utaló szám, normálisan 50% felett van) javulhat esetleg egy sikeres koszorúér tágítás után, ezért érdemes a szívkatéterezést bevállalni. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. MOlnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2013. február 09., 15:28 ;Megválaszolva: 2013. február 11., 20:09
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Szívkatéter
Szívkatéterezés
Szívkatéter után
Szívkatéter után 5 nappal még nagyon fáj az alkarom. Mikor várhatok javulást? Mesulid 100 mg-os tablettát kaptam rá.
Vérhígító szedése?
Egy éve volt infarktusom.Szívkatéterezésem lessz 19-én. A vérhígítók szedését mikor kell abbahagynom?
Szívbetegség
Tisztelt Doktor úr/nő! Azt szeretném Öntől megkérdezni, hogy mit jelent a következő eredmény: 2011.10.25-én katéteres vizsgálatot végeztek...