Enyhe mitralis prolapsus 25 évesen

Tisztelt Dr. Bene Orsolya!

25 éves lány vagyok, s közel egy hónapja enyhe mitralis prolapsust diagnosztizáltak nálam a kardiológián. Akkor a kardiológus (EKG, ultrahang) megállapította, hogy jelentős kimerültség, jelentős túlterheltség okozza a rosszulléteket, mert a kimerültség "ráment" a szívemre, ami kiváltotta ezt a szívbillentyű-zavart (szapora szívverés a legkisebb fizikai igénybevétel esetén is, nehézlégzés, fáradékonyság, gyengeség) . Sok pihenést javasolt, mellette Betalocot és esetleg Frontint is, ha feszültebb lennék a kelleténél (vérvétel negatív, TSH is) .

A háziorvosom javaslatára két hétig otthon pihentem (ez idő alatt nem szedtem gyógyszert, hogy leteszteljük, mennyire leszek tünetmentes a stresszmentes környezet hatására) . Reggelente azonban meglehetősen sokat szédültem, gyengébbnek éreztem magam a kelleténél és emiatt úgy döntött az orvosom, hogy szedjem mégis a Betaloc Zoc-ot (1x12, 5 mg) , s visszamehetek dolgozni. A munka nagyon jót tesz, mert nincs időm a "betegségre" koncentrálni, s nagyjából tünetmentes vagyok. Egy hete szedem még csak a gyógyszert, ami mellett fizikailag sokat javultam, de észrevettem, hogy aktív mozgás vagy stressz hatására szorító mellkasi érzést érzek, ami nyugalmi helyzetben újra megszűnik. (Sajnos, a stressz a munkámból kifolyólag mindig jelen van az életemben.) Most úgy döntött a házi orvosom, hogy elküld terheléses EKG-ra, mert 90%-ban megbízhatónak tartja a kardiológus véleményét, de a terheléses EKG által 100%-ban meggyőződhetünk arról, hogy tényleg nincs komolyabb gond.

Összességében, sokkal jobb formában érzem magam, mint egy hónappal ezelőtt, mikor diagnosztizálták ezt a "betegséget", de most megijedtem attól, hogy mégis komolyabb gond van, ha elküldenek terheléses EKG-ra.

Mi az Ön meglátása ezzel kapcsolatban? Nem lehet, hogy ezek a tünetek azért maradtak meg, mert még fizikailag nem erősödtem fel eléggé? (Sajnos, a sok stressz miatt az elmúlt 3 hónap alatt 7 kg-ot fogytam és egyenlőre 1 kg-ot sikerült visszaszednem, arról nem beszélve, hogy így elég vékonyka lettem, csupán 42 kg vagyok.)

Válaszát előre is köszönöm: Zsanett

WEBBeteg Szakértő válasza mitralis prolapsussal témában

Kedves Zsanett!

Úgy rémlik, "beszéltünk" már ezzel kapcsolatban. Nagy valószínűséggel csak a stressz, a kimerültség fokozta a panaszokat, és sajnos mitralis prolapsussal számos kellemetlen tünet társulhat. Ne izguljon a terheléses EKG miatt, korából adódóan sem kell koszorúér-betegségre számítani, de a terhelésre jelentkező panaszok miatt indokolt az elvégzése. Ha ez rendben van (valószínűleg így lesz) , akkor viszont el kellene gondolkozni valamilyen rendszeres (fokozatosan kezdett) testmozgáson, ami mellett javulna a terhelhetősége, ez csökkentheti a reggeli szédüléseket is, segíthet a stresszoldásban, elterelné a figyelmét önmagáról. Fiatal még, nem éri meg idegeskedéssel tönkretenni az egészségét! Megpróbálható még Magne B6 szedése, ez csinál egy kis étvágyat is.

Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya

Kérdés: 2009. április 28., 09:54 ;Megválaszolva: 2009. április 28., 09:54
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Leszázalékolás
Nyelőcső varicositas
24 órás EKG kiértékelés
Stent és jogosítvány
Lehet-e szívproblémám?