Melléütés, Pitvarfibrilláció

Tisztelt Dr Molnár Dóra. Elnezest ha egy kicsit hosszú lesz a történetem de eléggé meghurcolt az élet az elmúlt időszakban. A történetem még 2016 ban kezdődött egy munkahely elvesztését követően 2 hónap múlva egyik este egy előre hajolás után elkezdett a szivem össze vissza verni. (Korabban voltak már pánik rosszulléteim) Elmentem az ügyeletre es onnan a kardiologian kotottem ki. 3 nap alatt akkor concorral helyreallitottak a szivritmust. Szervi elterest nem talaltak.Egeszen 2017 augusztusig szedtem rendszeresen majd háziorvossal egyeztetve fokozatosan elhagytam. Legkozelebb 2020 ban tortent meg ujra szinten egy elore hajolast kovetoen a pitvarfibrillacio. Akkor ujra elkezdtem a concort (haziorvossal egyeztetve) es 2 nap utan helyreallt. Itt szinten volt teljes kardiologiai kivizsgalas es annyit mondott a doktorúr, hogy enyhe nagyobb bal kamra meretem van (ekkor masfel eve butor szallitasbol eltem) egyebkent irodai allasom volt elotte es jelenleg is. Par hetre ra a doktorúr lecserelte a gyogyszeremet nebivololra (2x fél reggel este) plusz szedek frontint es asa protectet. Fontos lehet, hogy 2019 tol elegge stresszes volt az eletem, mert a felesegemrol kiderult, hogy 4. Stadiumu melanomaban szenved. 2021 augusztusaban sajnos elhunyt. Ejjel hivtak a korhazbol, amint letettem a telefont azonnal elkezdodott a pitvarfibrillacio. 2 nap alatt helyreallt a normalis ritmus. (Van itthon egy wiwe keszulekem jo ertekeket mér.) Ami miatt irok önnek az lenne, hogy egy alkalmi randevu kapcsan az aktus kozben erős szivdobogasom van amitol elegge megrémülök es mar csak arra tudok koncentralni. Illetve az elelvezest kovetoen elofordult mar hogy 1-2 melleutest erzek aztan ugyan gyors de szabalyos a szivritmusom. Ez az egy-két melléütés önkielégités után is előfordult már. Emiatt elegge félek az egyuttléttől. Háziorvosom azt mondta, hogy a korabbi pitvarfibrillaciok psziches alapon vannak, es a szimpatikus idegrendszer kornyeken kell keresni a problémát. Viszont ez az aktus koruli dolog most elegge megijesztett. Mas terheles alkalmával, pl futopadon fel oras 4 km es tempoban setalas utan csak gyorsabb a pulzusom de nincs mellé ütés, illetve esetleges lepcsozest kovetoen is csak magasabb a pulzus de nincs melléütés. Megköszönöm ha szakít időt és a helyzetemre tud tanácsot adni. Segítséget előre is köszönöm Tisztelettel Zoltán

Dr. Molnár Dóra válasza pitvarfibrilláció témában

Kedves Kérdező! Az úgynevezett paroxizmális pitvarffibrilláció (rohamokban jelentkező pitvarfibrilláció) jól javítható, gyógyítható egy speciális szívkatéteres módszerrel. Menjen el az Önhöz közeli orvosi egyetemi központ Ritmusambulanciájára, itt a teendőket a kollégával neg tudja beszélni. Vigye magávál mindenképpen a ritmuszavarról készült EKG felvételeket és az egyéb kardiológiai dokumentációt is. Beutaló köteles rendelés, időpontot kell kérni.

Amíg megoldódik a probléma, addig is javasolt a tünetek csökkentése érdekében túlzott koffein- és alkoholbevitel kerülése, az ideális testsúly elérésére való törekvés és az elegendő pihenés, alvás, rendszeres könnyű, közepes fizikai aktivitás mellett.

Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2022. június 07., 17:25; Megválaszolva: 2022. június 12., 07:58
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
A 38 éves férjem magasvérnyomásos....
Tisztelt Doktornő a férjem 38 éves. Körülbelül hat éve kezelik magasvérnyomással. Az utóbbi időkben az itthoni vérnyomásmérések alkalmával a...
Kardiologia
Pacemaker?
Tisztelt Doktornő! 68 éves, súlyos COPD-s vagyok, férfi. Nyugalmi szívfrekvenciám 50-60 között változik. Kb. 10 éve ilyen alacsony, (előtte...
pitvarfibrilláció és pajzsmirigy
Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat tavaly áprilisban pitvarfibrillációval/magas vérnyomással...
pitvar fibrillácio
Tisztelt Doktornő! Szeretném a férjem pitvarfibrillációjával kapcsolatban kérni a segitségét. A betegségeit felsoroltam.2016.nov.ben volt egy...