Pacemaker?

Tisztelt Doktornő! 68 éves, súlyos COPD-s vagyok, férfi. Nyugalmi szívfrekvenciám 50-60 között változik. Kb. 10 éve ilyen alacsony,(előtte tipikusan 72/min) amióta az első pitvarfibrillációm volt, és gyógyszert szedek rá azóta is. Sokáig Propafenont, 2-3 éve Digoxint és Concort-t. Így kb. 25 naponta van ritmuszavarom. Ezt már szinte megszoktam. Ami a leginkább zavar, hogy nagyon alacsony a terhelhetőségem. Már egy sima zuhanyozás-törülközés is "kikészít", erősen fulladok. Tudom, hogy ez COPD tünet is! De vajon segíthetne nekem egy magasabb, pl. 70-75-ös pulzusszám? A mérnöki logikám azt súgja, hogy magasabb pulzusszámmal nő az időegységre eső "beszállított" oxigén mennyisége a szervezetben, miáltal nagyobb lehet a teherbírásom. Igazam van-e? És az alacsony pulzusszám - alacsony oxigénellátottság, okozhatja a ritmuszavarokat? Ha esetleg igen, akkor pacemaker-el lehetne ezen segíteni??? (Kardiológusom szerint, ha a tüdőm jó lenne, a szívemmel hegyet is mászhatnék. Nincs jobboldali szívmegnagyobbodásom sem!) Üdvözlettel és köszönettel

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza a pitvarfibrilláció témában

Kedves Kérdező! Önnel igaza van, valószínűleg javulna a terhelhetőség kissé magasabb pulzus mellett. Újra kellene gondolni a gyógyszerelést első lépésben - ezen a fórumon, pontos javaslatot leletek hiányában nem tudok mondani. A pitvarfibrillaciós epizódok száma ablációs technikával is csökkenthető sok esetben, ezt a lehetőséget is érdemes lenne mérlegelni. Az Önhöz közeli Kardiológiai Központ Ritmusambulanciáján kellene egy konzultációt kérni. Valóban vannak olyan esetek is amikor a pacemaker a megoldás, de szerintem, a leírtak alapján még vannak más lehetőségek is. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2019. július 21., 16:48; Megválaszolva: 2019. július 24., 22:17
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Terheléses ekg
Maszkban kerékpáron végzett terheléses ekg reális eredményt adhat-e.
Szívkatéterezés
SZÍVELÉGTELENSÉG
Szívdobogás
TANÁCS KÉRÉSE