A 38 éves férjem magasvérnyomásos. Milyen betegségre utal a legutóbbi EKG és UH vizsg. eredménye?

Tisztelt Doktornő a férjem 38 éves. Körülbelül hat éve kezelik magasvérnyomással. Az utóbbi időkben az itthoni vérnyomásmérések alkalmával a mérő aritmiat mutatott, ezért férjem kardiológiai szakrendelésre ment. Bemásolom az ultrahang és az EKG vizsgálat eredményét. A kardiológiára egy hónap múlva vissza kell mennie, és addig Eliquis 2x5mg kapott. Milyen betegsége van a férjemnek? Hogyan lehet kezelni? Mi lehet a kiváltó ok? Szükséges további vizsgálat? Előre is köszönöm a segítségét Tisztelettel: Nagy Boglárka Aorta asc .: 37mm, aorta bill.: szabályos. A bal pitvar: 44mn. Mitrális bill. szabályos. MI: I. A bal kamra: 41-63 mm. A septum és a hátsó fal: 14 mm. Az inferior és a posterior fal hypokin, a többi bk-i segm. jól mozog. EF: 48-50% TI: min. SZJKNY: norm. RVd1: norm. TAPSE: norm. Pulm. bill. felett lényeges grad. nem mérhető. Mitrális E/A: monofázisos-diastolés beáramlás. Pericard. folyadék nincs. Subcostalis merszett nem nyerhető. Ép septumok. Coartatio artae nem látható. Nyugalmi EKG-n normofrekvens pitvarfibrillatio látható. Nyugalmi echocardiogrphian az inferior és a posterior fal hypokinesise ábázolódott, tágabb bal kamra és tágabb bal pitvar mellett. TM, TS, BSA is magas a betegnél.

Dr. Molnár Dóra válasza pitvarfibrilláció témában

Kedves Kérdező! A férjének magasvérnyomás betegsége, ritmuszavara van. A szíve nem ritmusosan húzódik össze a pitvarok rendetlen működése miatt. Ez a pitvarfibrilláció. Az ultrahang lelet alapján felmerül koszorúérbetegség lehetősége is. Szívnagyobbodás mellett a szív pumpafunkciója a normál alsó határán van. Pontos okot ennyi adatból nem lehet mondani, további vizsgálatok szükségesek, amelyeket valószínűleg el fognak végezni, hiszen várják vissza kontrollra a beteget. A vérrögösödés gátló gyógyszer (Eliquis) szedése után egy hónappal a szívritmushelyreállítást valószínűleg meg fogja próbálni a kolléga, ezt követően lehet dönteni a további szükséges lépésről. Nagyon fontos a normálhoz közelítő testsúly fokozatos elérése a további szív és érrendszeri problémák elkerülése érdekében. A gyógyszerek szedése elengedhetetlen az állapotromlás megakadályozása érdekében.

Jobbulást kívánok a férjének!

Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2022. április 22., 15:05 ;Megválaszolva: 2022. április 24., 07:56
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Melléütés, Pitvarfibrilláció
Tisztelt Dr Molnár Dóra. Elnezest ha egy kicsit hosszú lesz a történetem de eléggé meghurcolt az élet az elmúlt időszakban. A történetem még...
Kardiologia
Pacemaker?
Tisztelt Doktornő! 68 éves, súlyos COPD-s vagyok, férfi. Nyugalmi szívfrekvenciám 50-60 között változik. Kb. 10 éve ilyen alacsony, (előtte...
pitvarfibrilláció és pajzsmirigy
Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat tavaly áprilisban pitvarfibrillációval/magas vérnyomással...
pitvar fibrillácio
Tisztelt Doktornő! Szeretném a férjem pitvarfibrillációjával kapcsolatban kérni a segitségét. A betegségeit felsoroltam.2016.nov.ben volt egy...