Emelkedett pulmonalis nyomás

Tisztelt Doktor Nő! Korábbi években részt vettem komplett manager szűrésen, ott a szívultrahangon minden rendben volt. Most ultrahangvizsgálatokon és nagy laboron vettem részt. Laborban ismert Gilbert kór, ismert pajzsmirigy anti-TPO eltérés, elégtelen D-vitamin, a többi rendben. A szív ultrahang lelete: Echocardiographia: Aortagyök: 21 mm Aorta ascendens: 24 mm Aorta separatio: 14 mm Jobb kamra: 25 mm Bal pitvar: 31 mm Septum: 8/11 mm Bal kamra: 41/27 mm Hátsó fal: 8/12 mm EF: 70 % Bal pitvar: mm Jobb pitvar: 35x37 mm Doppler: MI: I. fokú E/A: 1,4 E: 79 cm/s A: 55 cm/s DT: 177 ms E': 15 cm/s AoVmax: 145 cm/s Tricuspidalis bill.: I/II. fokú., számított PAP: 28 +10 Hgmm Vmax pulm.: 113 cm/sec Vélemény: Az aorta ascendens látható szakasza ép, tágassága szabályos. Norm. szívméretek. Jó systoles balkamra funkció. Körülírt falmozgászavar nincs. A mitralis hátsó vitorla enyhén prolabál, I. MI. I-II TI. Emelkedett pulmonalis nyomás. Pericardialis folyadék nincs. ASD-t nem látok. Sajnos ultrahang után nem kérdeztem, ez mennyire rossz érték, de a doktornő az emelkedett pulmonális nyomás miatt tüdőgyógyászhoz irányított. (Tavalyi érték 18 + 10 Hgmm) volt. Februárban 3 oltás után voltam covidos, akkor nagyon-nagyon erős köhögésnél, mert még félre is nyeltem a zabpelyhet pont covidosan, vért is köhögtem egy délután, ami aznap elmúlt, de tüdőröntgenre nem fogadtak a panaszaimmal. Covid után kb 1 hónapig reggelente szilárdabb barna váladékot köhögtem fel, háziorvos, és tüdőközpont sem fogadott, mondván csak post-covid. Azóta jól vagyok. Újra elkezdtem reggelente futni, ami nagyon jól esik. (mindig tavasztól őszig futok, világosban) . Tüdőgyógyászhoz egy hónap múlva kaptam időpontot, elmegyek. Viszont megnéztem mit jelent ez a magas pulmonális nyomás, és nagyon rosszat olvastam. Ez az érték már tényleg utalhat súlyos betegségre? Befolyásolhatja az ultrahangot, hogy közben remegtem, annyira fáztam a légkonditól? A fázós remegés ronthat az értéken? Nagyon fontos kérdés: Folytathatom a reggeli futást? Pont most nyáron futhatok, amikor a legjobb? Nem fáraszt, bár magas pulzussal futok, kb 150, de az esik jól. Kb 110-re esik vissza mire leveszem a futóruhám, és irány a zuhany. (csak utána nyújtok) Mindig magas volt a pulzusom. Nyugalmi pulzus kb 64 Légszomj, rosszullét nincs. Szül: 1982. június, magasság 159cm, kg 55. Sat: 98-99% Köszönettel, Szerencs Anita

Dr. Molnár Dóra válasza szív UH lelet témában

Kedves Kérdező! A pulmonális nyomás a normál felső határán van, pulmonális hypertonia nem kimondható ez alapján. Egyéb paraméterek sem utalnak jobb szívfél terhelésre. A tüdőgyógyászati vizsgálat a leírtak alapján indokolt (valóban lehet a Covid is felelős a korábbi panaszokért, és tavalyinál magasabb pulmonális nyomásért). Ha jól esik, futhat tovább, de ne a maximumon. Komolyabb probléma esetén nem bírná a terhelést, ez is jó jel. Pár hónap múlva javasolt szív UH kontroll, ezzel és a tüdőgyógyászati véleménnyel lehet pontosabbat mondani a jövőre nézve.

Üdvözlettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2022. május 31., 15:14; Megválaszolva: 2022. május 31., 16:13
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Szívultrahang eredmények
Tisztelt Doktornő! Tegnap voltam kardiológiai vizsgálaton, és szívultrahangot is csináltak, és abban szeretném a segítségét kérni, hogy ezek az...
Csökkenő szív EF?
Kedves Doktornő! 2010.-ben voltam egy kardiológiai kivizsgáláson ritkán (egy-két évente) jelentkező heves szívdobogás miatt ami pár perc...
Szivultrahang értelmezés kérése
Tisztelt Doktornő! Szeretném megkérdezni, hogy az alábbi szívultrhang lehet rövidítései mit jelentenek, és hogy ez az eredmény milyen a...
Szapora pulzus
Tisztelt Doktornő! A levelemmel azért keresem Önt mert szeretnék egy másodvéleményt kérni Öntől. egy hete szapora pulzus miatt kerestem fel egy...
Echocardiographia
T. Doktornő! Kérném, hogy magyarázza el kardiológiai vizsgálatom eredményének értelmezését."Norm tág szívüregek, norm falmozgás. Ép...