• Csökkenő szív EF?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő! 2010.-ben voltam egy kardiológiai kivizsgáláson ritkán (egy-két évente) jelentkező heves szívdobogás miatt ami pár perc múltán magától elmúlt. Akkor Az Echo adatok ezek voltak: Aorta gyök 34mm, Bal pitvar átmérő 39mm, Aorta bill: vékony, sep 21mm, jobb kamra átm.30mm, Bal-kamra vég diast átm.54mm, Bal kamra vég syst átmérő 33mm, Ejection fractio: 70%, Septum vég diast vastagsága: 12mm, hátsó fal: -vég diast vastagsága: 12mm, vég syst vastagság 16mm. Az orvos szerint kezelést nem igényel. Magas vérnyomás betegség nem igazolható. Ekkor azt javasolták hogy sportoljak valamit. Ezt megfogadtam elkezdtem futni, súlyzózni, box edzéseket is végzek, nem dohányzom. Sokáig nem volt semmi bajom. És idén karácsonykor ismét jelentkezett a tachykardia de elég hevesen 250/min értékkel, 45 percet vártam hogy elmúljon de nem javult, bementünk a sürgősségire ahol vénásan kaptam amiodaront amitől helyre ált a ritmuszavar. Eléggé gyenge, fáradt voltam már. Ekkor készült egy új ECHO: Ao gyök: 31mm, bal pitvar 38mm, Ao bill.sep: 18mm IVS:12mm hátsó fal 12mm jobb kamra 26mm. DD:54mm DS:38mm EF: 57% TAPSE: 25mm Vérnyomásom, pulzus az egy hét bent tartózkodásom alatt teljesen jó volt. Fiziológiásan elsütöttek egy két nem oda való ideget a szívemben és jöhettem haza. Kérdésem: hiába sportolok az ejection fraction lecsökken 70-ről 57-re? Vagy ez a kimerültség miatt lett ilyen? Illetve vastagodik a bal kamra DS értéke? Miért? Hagyjam abba a nehéz sportokat? Köszönöm szépen!

        Dr. Molnár Dóra válasza a szív UH lelet témában

        Kedves Kérdező! Mindkét EF érték normális. A szapora szívveréssel járó roham után a korábbihoz képest alacsonyabb érték előfordulhat, a bal kamrai paraméterekben nincs lényeges eltérés, emiatt ne aggódjon. A szív UH során mért értékek normál esetben is némileg változhatnak egyik méréstől a másikig, elég sok tényező befolyásolja ezeket. Ha biztosan szeretné tudni a változás mértékét és irányát, akkor javaslom, hogy kb. 4-6 hónap múlva csináltasson egy szív ultrahang vizsgálatot az összehasonlítás céljából. A DS jelentése: mennyire van összehúzódott állapotban a szív maximális kontrakciókor, vagyis milyen távol vannak a szívfalak egymástól. Tehát ez nem elsősorban a falvastagodásra utaló paraméter. A szív falak konkrét vastagsága a leírás szerint nem változott. A vizsgálat alapján a sportolással kapcsolatban nem látok ellenjavallatot, ezt inkább a ritmuszavar probléma befolyásolhatja. Legalább az első elektrofiziológiai kontroll vizsgálatig nehéz fizikai aktivitást ne végezzen, és ott kérdezzen rá a maximális terhelés mértékére. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. január 05., 11:03; Megválaszolva: 2019. január 06., 13:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben: