Vérnyomás értéke

Tisztelt Doktornő! Rendszeresen mérem a vérnyomásom OMRON vérnyomásmérővel és kiértékelem az OMRON szoftverével. Csak idén kb 320 adattal rendelkezem Ebből 29 esetben a szoftver azt mondta hogy Izolált szisztolés hipertenzió. Ezt akkor mondja ha a szisztolés nagyobb mint 140 és a diasztolés kisebb mint 90. Tudtommal ez elég veszélyes. A 29 adat döntően a 140-150 ill.62-78 tartományba esik. A vérnyomásom átlaga pl.áprilisban 126/68 volt. Utoljára 8 hónapja voltam kardiológusnál Akkori leletem adatai: STATUS: RR: 158/93 Hgmm. Pulzus: 69 / min. Részarányos mellkas, kissé halkult légzés, ritm. szívm. Has puha betap. resist. nyom. érz. nincs. Hepar , lien nem tap. vese tájak szabadok. Decomp. jel nincs. lap. cholecystectomia kis hegei Carotis felett zörej nem hallható. TM: 167 cm. TS: 73 kg. EKG: s.r. bal dev frekvencia.: 71 / min. PQ: 180 ms QRS: 92 ms Ie. ST-k. csúcsospoz. T-k. Átmenet V2 Gyakori SVES-k .QTc 387 ms ECHO: Aorta gyök: 21 mm Ao. asc: 32 mm. Aorta billentyű szeparáció: 17 mm Bal pitvar: 35 mm, 4 üreg: 38 mm. JP: 32 mm. Jobb kamra: 19 mm Septum (ED/ES): 14/21 mm Bal kamra (ED/ES): 46/30 mm Hátsó fal (ED/ES): 12/19 mm Falmozgások: jók. TAPSE: 23 mm. Pericardiális folyadék: kóros nincs. Ejekciós frakció: 64 % Aorta billentyű: 3 tasakos, kissé vaskosabb. Mitrális billentyű: MMVH , anulus meszes. Aorta v max: 1,0 m/s LVOT VTI: 15 cm. E/A: 0,56/0,74 m/s. DT: 140 ms Pulmonalis v max: 0,7 m/s Pulmonalis insuff.: 0 Mitrális insuff.: I. Aorta insuff.: I-II. Tricuspidális insuff.: jelzett. Becsült pulmonalis systolés nyomás: 10+10 Hgmm. IVC: (norm/ belégzés) 12 mm. Septalis túlsúlyú BKH tágabb BP nem jelentős AI MI TI A vizsgáló doktornő diagnózisa: DG: Hypertonia bet Diab mell HLP Vélemény: EKG: sr SVES-k , ECHO: sept.- túlsúlyú BKH tágabb BP az ismert insuff-ok láthatók. ES-ek miatt Mg pótlás szóbajön, a tensio kiugrások megelőzése céljából rendszesen javasolt 20 mg Tanydon. Akkor azért fordultam kardiológushoz mert pár napig igen kiugró magas értékeket mértem volt 200/100 is Korábbi leleteimnél is az volt a vélemény hogy nincs gond és 1 év múlva kontrol. A szívritmus zavarról meg az a vélemény hogy ez a fajta zavar nem veszélyes. Fentiek alapján az a kérdésem, hogy mennyire kell aggódnom az előforduló Izolált szisztolés hipertenzió miatt figyelembevéve annak sokaságát ill. mértékét. Mi a teendőm? Forduljak kardiológushoz? Általában van hogy naponta többször ezt mérem és utána napokig nem fordul elő hanem normál értéket mérek.

Dr. Molnár Dóra válasza szisztolés vérnyomás emelkedés témában

Tisztelt Kérdező!

A vérnyomás kiugrások valóban nem jók, érdemes lenne megfigyelni, mivel függhet össze. Ha például időjárás változással, lehet, hogy kiküszöbölhető lenne néhány napig magasabb adagban szedett gyógyszerrel. Mivel az átlagos vérnyomás jó, ezért az időnként mért 140-150 hgmm körüli szisztolés értékek nem aggasztóak. Esetleg pont megelőzhette a mérést egy kis fizikai aktivitás? Vagy bosszankodás. Nem a számokat kell kezelni, hanem a beteget, így érdemes esetleg a kételyeiről az Önt ismerő kezelő orvossal konzultálni.

Tisztelettel: dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2022. május 01., 22:38; Megválaszolva: 2022. május 05., 18:36
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Hirtelen szívleállás
Tisztelt Doktornő! Már egy ideje foglalkoztat a hirtelen szívleállás. Találtam egy cikket is ezzel kapcsolatosan, ezt kérem olvassa el. A kérdésem...
Pulzus és vérnyomás
Melléütés, Pitvarfibrilláció
Tisztelt Dr Molnár Dóra. Elnezest ha egy kicsit hosszú lesz a történetem de eléggé meghurcolt az élet az elmúlt időszakban. A történetem még...
Holter EKG eredmények értelmezése
Tisztelt Doktornő! Jelenleg 27 éves vagyok, közepesen stresszes ülő munkát végzek. Heti 2-3 alkalommal járok sportolni az étrendemet pedig...
Állandó reggeli hasmenés
Tisztelt Doktor Nő! A problémám a következő lenne: november elején voltam covidos , akkor az emésztő rendszeremet támadta meg, durva hasmenés...