Pitvarfibrilláció

Tisztelt Doktornő! 57 éves férfi beteg vagyok. Előzményekben évek óta jelentős VES tevékenység és minimálisan csökkent bal kamrai funkció került megállapításra, negatív coronografia mellett, minimális mennyiségű béta blokkoló illetve ramipril terápia került alkalmazásra. Három hónappal ezelőtt pitvarfibrillációval acut ischaemia nélkül kerültem korházba, gyógyszeres kezeléssel a sinus ritmus helyreállt. Javasolt th.-ként az alábbi gyógyszerek szedését keztem meg elbocsájtásom után: betaloc zok 2x50mg, ramipril 1x 5mg, rosuvastatin 1x 20mg, edoxaban 1x 60 mg, cordarone 1x 200 mg. A korábbi jelentős (10-20e /nap) VES tevékenység megszűnt, elvétve tapasztalható jelenleg, problémám most a rendszertelen de órákig tartó szédülés, fülzúgás, aluszékonyság, gyengeség jellemzően a délelőtti órákban. Vérnyomásomat rendszeresen mérem, jellemzően 120-130/65-80/60-75. Kérdésem Önhöz, hogy a cordarone leírásában szereplő: béta-blokkolókkal együtt történő szedése nem ajánlott megállapítás nem okozhatja-e panaszaimat az adott napi mennyiségnél, valamint a vélt mellékhatások kiküszöbölése érdekében lehetséges lehet-e a cordarone és a ramipril esti bevétele naponta egyszer, reggel helyett? Esetleg felmerülhet-e tapasztalata szerint egyéb, számomra jobban tolerálható megoldás? Válaszát tisztelettel köszönöm.

Dr. Molnár Dóra válasza Pitvarfibrillació témában

Kedves Kérdező! A számok ( vérnyomás, pulzus) alapján egyelőre nem sok a Betaloc Zok és Cordarone adag, de várható valóban, hogy majd csökkenteni kell a dózist. A kérdezett gyógyszereket beveheti este is, nem feltétlenül szükséges reggel szedni. A kamrai extraszisztolékat is csökkenti a Cordarone a pitvarfibrillació kivédése mellett. Ha viszont nem szűnik meg a szédülés, fülzúgás, a gondozó kardiológussal egyeztessen.

Jobbulást kívánok!

Üdvözlettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2021. november 02., 20:55 ;Megválaszolva: 2021. november 03., 18:24
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Melléütés, Pitvarfibrilláció
Tisztelt Dr Molnár Dóra. Elnezest ha egy kicsit hosszú lesz a történetem de eléggé meghurcolt az élet az elmúlt időszakban. A történetem még...
A 38 éves férjem magasvérnyomásos....
Tisztelt Doktornő a férjem 38 éves. Körülbelül hat éve kezelik magasvérnyomással. Az utóbbi időkben az itthoni vérnyomásmérések alkalmával a...
Kardiologia
Pacemaker?
Tisztelt Doktornő! 68 éves, súlyos COPD-s vagyok, férfi. Nyugalmi szívfrekvenciám 50-60 között változik. Kb. 10 éve ilyen alacsony, (előtte...
pitvarfibrilláció és pajzsmirigy
Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat tavaly áprilisban pitvarfibrillációval/magas vérnyomással...