Qt probléma 2

Tisztelt Doktornő! Köszönöm a gyors és részletes válaszait. Kardiológiai kontrollra a hosszú Qt miatt csak jövő héten tudok menni, nincs hamarabb időpont. Pszichiáteremhez pedig szeptemberben 2-ra van időpontom, addig telefonon tudom elérni. Nem tudom, hogy is működik ez a probléma. Van idő még 1-2 hetet várni, vagy bármikor okozhat gondot? Igazából nem találtam leírást erről az interneten. Az előző levelemben írt EKG eredmények már 2 illetve 4 hónaposak, de valószínűleg már régebb óta fennállnak ezek a megnyúlt Qt értékek,csak nem is jutott eszembe figyelni erre, míg az Escitil gyógyszer tájékoztatója fel nem hívta rá a figyelmem. Kérem a segítségét abban, hogy ez kb mikor okoz problémát, hogy működik ez az eltérés, gondolok itt pl a Torsades de pointes szövődményre . Laikusként hajlamos vagyok arra gondolni, hogy bármikor jöhet a legrosszabb. Probalok nem idegeskedni de nem könnyű. Ráadásul pont most pár napja depresszió miatt emeltük az Escitilt napi 20 mg-ra, remélem ez nem rontja a helyzetet? Kérem szíves segítségét, higy hogyan is kell ezt az EKG eltérést értelmezni, hogyan és mikor okozhat problémát a hosszú Qt? Előre is köszönöm szépen a segítséget.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza QTc témában

Kedves Kérdező!

Nyugodtan kivárhatja a vizsgálati időpontokat, ne izguljon emiatt.

A kifejelezetten ritkán előforduló ritmuszavar eszméletvesztést okozhat, ezért ebben az esetben mentőt kell hívni. Ha eddig ez nem fordult elő, akkor kicsi az esélye, hogy most történne ilyen.

Kifejezett nagy fizikai terhelés (pl Maratoni futás), jelentős izzadás kerülése javasolt- esetenként magnézium pezsgő tbl fogyasztása ajánlott, ritmuszavar kockázatának csökkentésére.

Normál napi életvitel esetén különösebb aggódnivaló nincs - ebben benne van a háztartási munka, gyaloglás , egyéb könnyű- közepes terhelés is. A kipihent állapot ajánlott, túlzott koffein- és alkohol fogyasztás kerülendő.

Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2021. augusztus 17., 12:35; Megválaszolva: 2021. augusztus 17., 13:29
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Qt probléma?
Tisztelt Doktornő! Hónapok óta vannak panaszaim, mint pulzus kiugras, rosszullét, kiugró vérnyomás. Nyugalmi állapotban is hirtelen szapora pulzus...
Közepes fokú aorta...
Bisoprolol szedése
Ugye nem szív eredetű? 2.