Genetikai vizsgálat, hosszú QT

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! A lányom 11 éves és hosszú QT nevű szívbetegsége van, nem tudjuk, hogy öröklött vagy szerzett. Kétszer vettek vért tőle Szegeden genetikai vizsgálatra, de "elveszett a minta". Ezért gondoltam, hogy Bp-en a Genomika Intézetben kellene genetikai vérvételre jelentkezni, de nem tudom, hogy háziorvosi vagy szakorvosi beutaló kell-e. Illetve vannak tejeskávé foltjai és kisebb eltérései, amit szintén jó lenne genetikai szűrésen megnézni, ezt külön kell kérni beutalóval? A hosszú QT-ről sem sokat mondott a gyerekkardiológus, nem sok információt találtam róla, azt mondta, ameddig nem derül ki a genetikai vizsgálat eredménye, béta-blokkolót (Betaloc) kell szedni. Valóban szükséges a béta-blokkoló szedése? Illetve gondolkoztam defibrillátor beszerzésén is, Ön szerint ez hasznos lenne? Tudna esetleg tájékoztatni a betegségről kicsit bővebben mivel jár ez, mire kell felkészülnünk, mit tehetek laikus szülőként, milyen segítő készüléket lehetne beszerezni? Esetleg étrendkiegészítőket szedjen (pl. magnézium)? A gyors szívverés miatt került kivizsgálásra, a Holter és az EKG is egyértelműen kimutatta a hosszú QT-t. Köszönöm a válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza Hosszú QT témában

Kedves Kérdező!

A hosszú QT szindróma a szívizomzat elektromos tulajdonságainak megváltozása következtében jön létre, és veszélyes ritmuszavarok okává válhat. A QT szakasz az EKG egy szakasza- ennek meghosszabbodása utal az elektromos hibára, és ez áll az elnevezés hátterében. Állhat a hosszú QT jelenség hátterében szervi szívbetegség is, ezt részletesen ki kell vizsgálni. Az esetek egy ritkán előforduló részében genetikai hiba miatt a szívizom sejthártyájában található ion csatornák rendellenesen működnek, ezért nem megfelelő elektromos tulajdonsággal fog rendelkezni a szív.

Azt javaslom, hogy a Gottsegen György Országos Kardiolovaszkuláris Intézet - Gyermekszívközpontba vigye el gyermekét. Elvégzik a szükséges vizsgálatok - minden adott hozzá - eszközök és szaktudás. Házi gyermekorvosi beutaló elég lesz hozzá, természetesen a diagnózis- hosszúQT szindróma - szerepeljen rajta. Többféle vizsgálatra lehet még szükség a további teendők pontos meghatározására - a fentebb részletezettek miatt. A korábbi dokumentációt is vigye magával. A vizsgálatig az előírt bétablokkolót valóban szedje a gyermek, hiszen ezt egy őt vizsgáló kardiológus szükségesnek tartotta. Ennek lényeges mellékhatása, hosszútávú káros hatása nem várható, de ritmuszavar megelőzési képeséggel rendelkezik. Magnézium alkalmazása hasznos lehet - táplálékiegészítő, alkalmazási előírásának megfelelő adagolással, de érdemes lenne labor vizsgálattal a K, Mg, Ca, TSH szinteket is ellenőrizni. Szerintem defibrillátort ne szerezzen be, ha olyan súlyos lenne a helyzet, léteznek beépíthető - pacemakerhez hasonlatos - készülékek is, ezt elmondják, ha erre lenne szükség.

Egyelőre inzenzív fizikai terhelést kerülje a gyermek- amíg nincs meg részletes kivizsgálás - erős izzadás, láz, túlzott izgalmak kerülése is javasolt. Árnyékban játék, kellemes séták mehetnek.

Bízom benne, hogy a részletes kivizsgálást követően megnyugtató válaszokat fog kapni.

Üdvözlettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2021. július 23., 18:55; Megválaszolva: 2021. július 25., 15:46
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Inappropriate sinus tachycardia
Bisoprolol, alacsony pulzus
Tisztelt Doktornő! Halmozott VES-re 2 napja napi 2x2,5 g Bisoprololt írtak fel. Pulzusom alacsony lett, (58) , vérnyomásom is. Meddig nem gond az alacsony...
Kamrai extrasystole
Wiwe eredmény kiértkékelés.
TTF EKG lelet értelmezése
Üdvözlöm! 27 éves, 56 kg vagyok. Az utóbbi hónapokban többször rám szokott törni heves szívdobogás, nehézlégzés, magas pulzus, normál...