Nagyon magas diasztolés érték

KEdves Doktor Nő! Már kétszer is mértem nagyon furcsa vérnyomás értéket. Mindkét esetben éppen "pánik" szerű roham alatt, heves szívdobogás és nagyfokú bizonytalanság volt. Az első alakalom 3 hete akkor felfújta és majd kb egyből kiengedte 166/155 mért a gép (Tensoval Dual kontrol gépem van) ettől aztán mégjobban bepánikoltam és mivel nem hittem hol hogy ilyen a vérnyomásom rámértem újra 2 perc múlva és akkor már 170/100 körüli értéket mért aznap többet már nem mértem. Másnaptól viszont két héten keresztül mértem minden nap kétszer sosem mértem 130/80 körüli értékeknél nagyobbat. Elég stresszes időszakon vagyok túl, de legutóbb most pénteken egy nagyon stresszes nap után mértem megint az első mérés 137/80 81 es pulzus volt ezen kicsit bepánikoltm mert a pulzusom általában 50-60 körüli és magasnak ítéltem meg, heves szívdobogás jött rám nagyfokú bizonytalanság érzéssel eközben újra mértem 167/149-es vérnyomást 93 as pulzussal mutatott a gép. Ezután próbáltam megnyugtatni magam mély levegő vétellel és még 3 szor mértem újra 1-2 perc pihnővel, éreztem hogy egyre jobban nyugszok meg lassan múlik a szívdobogás érzés. 172/97 - 128 as pulzus , 166/97 103 as pulzus a végén pedig 151/90 103 as pulzus. Azóta nem nagyon mértem, nem is nagyon merem, mert jól érzem magam de ha meghallom hogy elindul a vérnyomásmérő egyből érzem hogy elkezd kalapálni a szívem és jön a nagyfokú bizonytalanság érzés, lábremegés esetenként mindkét kezem zsibbadása, fejbizsergés. Lehetséges , hogy ezek a magas diasztolés mérések pontatlanok? Létezik ilyen vérnyomás egyeltalán? nem kéne már halottanak lennem rég ilyen vérnyomással? Okozhatja ezt pánik? Minden egyes ilyen epizódom (kb10 perc) sírással végződik ami nagy megkönnyebülést hoz. Van ilyen itthon kis ekg készülék azzal EKG-t is csináltam ez alatt a "pánikroham" alatt amin a QRS (108ms) és a QTC (455ms) tért el a normáltól arrythmiát nem mutatott Pulzoxit mértem az 99 volt. Jövő héten tudok menni kardiológushoz de addig is érdekelne hogy ezek az értékek miért lehetnek? Most egyelőre mérni se merem magam mert egyébként nem érzem rosszul magam, de ha meglátom a vérnyomás mérőt, meg a hangját ahogy pumpál egyből kalapálni kezd a szívem és előre rettegek már attól milyen értéket mutat majd. Tavaly voltam teljeskörű kivizsgáláson szív ultrahang, holter, és terheléses ecg minden normális. Egyékbént ott is a terheléses ecg előt magas volt viszonylag a vérnyomásom és a pulzusom is 160/90 90 pulzus, de ott is nagyon izgultam az elején.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza Ijedtség témában

Kedves Kérdező!

166/155 és 167/149 hgmm értékek nem valódi értékek. A többi magas érték (vérnyomás és pulzus) az ijedtség és ennek következtében kialakult pánik reakció következménye. Az általában mért értékek jók, így inkább a pánik reakció leküzdését kellene megoldani, akár pszichológus segítségével.

Jobbulást kívánok!

Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2021. április 13., 12:54; Megválaszolva: 2021. április 15., 17:40
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
ST felkapottság
Sziv ekg ultrahang covid után
Érdeklődés II.
Érdeklődés
Pulzusnyomás II.