Terhelésre fellépő magas vérnyomás

Segítséget szeretnék kérni (sport?)egészségügyi témában. Január eleje-közepe óta járom a kálváriámat. Január 20.-i futóedzésemen jelentkezett a következő dolog: edzés végén a bal oldalam beszúrt és utána pedig órákig nem akart lemenni a vérnyomásom 170-180 alá. A szívemet nyugalmi állapotban azóta már nézték, 24 órás EKG is volt, minden érték OK, terheléses vizsgálat később lesz. Azóta nem mertem futni, mert a jobb vádlim időnként terhelésre bedurran, ezt követően a bal oldalam néha a bal mellkasfalam alul, a bal bordaíven elkezd fájni (ez időnként elmegy a hátam bal oldaláig, majd a hónaljamig) és ezzel párhuzamosan a vérnyomásom is érezhetően felszökik. Időnként akkor is elkezdi a mellkasom, amikor alszom és ráfekszem a bal oldalamra. Néha (pár másodpercre) érzek fájdalmat a szegycsontom és a gerincem, valamint a lapockám környékén is. Ezzel párhuzamosan a munkahelyen jelentkezett egy olyan dolog, hogy leültem a székemre és a két vádlim alatt, valamint a jobb csuklómban elkezdett zsibbadni. Felálltam, elmúlt. Leültem, újrakezdődött. Február első hetében elmentem egy ortopéd orvoshoz, aki véleményezett egy ülőideg-gyulladást, mert a keresztcsontomon is fájt egy ponton, valamint a felső combomon jobboldalt. Erre írt fel nekem Feldene (amit március elsején Apranax-szal váltottunk fel) , Miderizone és Xefo gyógyszereket. Ez a kúra 03.30-án járt le, ezek a tünetek - a fentiekkel ellentétben - elmúltak. Az ortopéd orvos írt egy talpbetétet is, melyet használok és érezhetően kényelmesebb a járásom, talán mintha javult is volna a vádlim, de futni még nem tudok. Kért fogászati és urológiai góckutatást is, mindkét lelet negatív. Mellkasi CT (angiográfiás) , gerinc MRI (natív) vizsgálatok történtek, minden negatív, sehol nem találtak semmit, csak mindkét alkalommal egy enyhe spondilosys-t. Neurológián is jártam, mert egy enyhe lábujjzsibbadást is tapasztaltam rendszeresen, illetve a fülem is nagyon zúgott, de ezek a Feldene elhagyásával elmúltak. A laborleleteim is jó, köztük a D-dimer értékem is, tehát a CT leletet és ezt elolvasva bizton kijelenthetem, hogy trombózisom és tüdőembóliám sincs. Érsebésznél is voltam, Ő sem látott semmit. Lehet-e köze az ülőideg-gyulladásnak ehhez a mellkasi tünethez? Ez időjárásra is érzékeny tünet, legtöbbször szeles, hideg időjárás érkeztekor tapasztalok ilyet. Ma (04.08.-án) gyaloglás (kb 3km) után mértem vérnyomást, ez 130/90 volt. Előre is köszönöm a segítséget. Tisztelettel: Vágvölgyi Krisztián

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza többféle fájdalom témában

Kedves Kérdező! Eredettől függetlenül maga a fájdalom is provokálhat vérnyomás kiugrást. A fájdalom csillapítók mellett is megemelkedhet a vérnyomás.

Amikor megszűnt a fájdalom, akkor lehetne tisztázni 24 órás vérnyomás monitorozással az egész napos vérnyomás menetét.

A sokféle fájdalom oka lehet neuropátia, vagy vitamin hiány vagy ion egyensúly eltérés is többek között, esetleg ezek tisztázása is célszerű lenne. Bár súlyos gerinc probléma nincs, de tartós ülő életmód okozta testtartási hiba is okozhatja a háti és ülőideg területi panaszokat. Sok számítógép használat különösen hozzájárulhat ilyen panaszok kialakulásához. Ezekben az esetekben gyógytorna sokat segíthet.

Jobbulást kívánok!

Tisztelettel: dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2021. április 08., 22:15; Megválaszolva: 2021. április 10., 20:25
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Lad stent re-stenosis
Pitvarfibrilláció
Hirtelen szívleállás
Extrasystole vagy ritmuszavar?
Hirtelen szívleállás