Obstruktív alvási apnoe

Kedves Doktor Úr, Doktor Nő! Csak egy kérdésem lenne: Mi a várható következménye, ha nem kezeltetem a súlyos fokú apnoémat? (AHI 34) Néha fordul elő, hogy magasabb a vérnyomásom a megszokott alacsony értékhez képest. Az aluszékonyságon kívül más tünetet nem tapasztalok. (Nincs jogosítványom) Légsín terápiás készülék javasolt, de két hónap múlva derül ki, hogy egyáltlán hatásos-e? Elég drága a készülék, még tb-re is.: ( Válaszukat előre is köszönöm! Tisztelettel: S

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza alvási apnoe témában

Kedves Kérdező! Az alvási apnoe szív- és érrendszeri szövődmények kialakulásához vezethet. Az AHI érték alapján az Ön esetében ez súlyosnak minősül. Egyik leggyakoribb probléma a ritmuszavarok kialakulása, elsősorban pitvarfibrilláció. Ennek kezelése hosszantartó, és ez egy rendszeres ellenőrzést igénylő állapot. Ennek a ritmuszavarnak egyik legsúlyosabb következménye kezeletlen esetben a sztrók.

Az érelmeszesedési folyamatok is gyorsabban mennek előre sajnos, ez érintheti bármelyik szervet, szívinfarktushoz és agyi keringési zavarhoz is vezethet szintén.

Az alvási apnoe kialakulásához túlsúly vezet gyakran, de sajnos hozzájárul a túlysúly kialakulásához is. Ez a többi betegségnek is ez kockázati tényezője.

Ha Ön túlsúlyos (nem ír erről), akkor ennek fokozatos rendezése kiegyensúlyozott csökkentett energiatartalmú étrenddel és több részletre elosztott, heti legalább 150 perc közepes intenzitású testmozgással (tempós séta, kerékpár, otthoni torna, kerti munka, tánc..stbl) valamennyi problémája javulhat.

A készülék beszerzésére nincs valamilyen kölcsönzési lehetőség? Legalább amíg kiderül, hogy kellően hatásos, kérdezze meg a vizsgáló orvost.

Jobbulást kívánok!

Üdvözlettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2021. március 18., 19:33; Megválaszolva: 2021. március 22., 13:17
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Hirtelen szívleállás
Extrasystole vagy ritmuszavar?
Hirtelen szívleállás
Ugye nem szív eredetű?
Inappropriate sinus tachycardia