Fertőzés eredetű szívpanaszok (lyme, bartonella, stb.)

Tisztelt doktornő! Elmennék önhöz a magánklinikára vizsgálatra, de nem szeretnék már fölösleges költségeket a sok kudarc miatt, emiatt szeretném megkérdezni, hogy krónikus lyme és bartonella esetén kimutatható-e ultrahanggal vagy más diagnosztikával a szívérintettség. Vagy ez csak MRI-vel mutatható ki? 10 éve vagyok beteg, a szerteágazó tüneteim miatt a háziorvosom anno azt mondta, hogy nem függnek össze és ez pszichés. Azóta 2017-ben egy magán belgyógyász javaslatára nézettem meg lyme kórt Elisa tesztel, ami pozitív lett, de sajnos az infektológia azt mondta ez fals pozitív. Majd csináltattam egy western blot-ot magánban, ami szintén igazolta a pozitivítást 4 féle altörzsre. Azóta sem kapok sajnos TB-s kezelést, de nem is megyek már sehová, nem látom ertelmét. Ahol érdemben tudtak volna segíteni az a Szt. László infektológia lett volna, de ott már kétszer voltam, elsőre a fent leírtakat mondták, vagyis hogy fals pozitív, másodjára másik orvos szívzörej hallott, miután kardiológiára irányított, de vissza már nem rendelt. Kardiológián mitrális prolapsus diagnózis született. Kérdésem az lenne önhöz, hogy mindezek tudatában érdemes-e elmenni önhöz. Tisztelettel és köszönettel, M.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza szívpanaszok témában

Kedves Kérdező!

Amennyiben komolyabb szívizom funkció zavar van, annak vannak jelei szív ultrahang során. Néhány éve volt az Ön által említett szív UH vizsgálat, akkor is már több éve panaszos volt, és a vizsgálat a fentiek szerint csak egy enyhe mitrális prolapszust mutatott. Nagy valószínűséggel már akkor is látszott volna eltérés, ha esetleg a krónikus panaszok hátterében kardiológiai probléma áll. Az Ön által küldött 2020-as leleten IgM pozitivitás van IgG pozitivitás nélkül, ami számomra furcsa, hiszen ez nem régi találkozásra utal a kórokozóval, ezért nem magyarázza a közel 10 éves panaszokat. A sokrétű tünetek tisztázására a "Ritka betegségek" rendelést lehetne esetleg felkeresni, ez OEP finanszírozott ellátás keretében igénybe vehető. A Szt László Kórház említése miatt gondolom, hogy a Ön Budapesten szeretne orvoshoz menni, ezért a Semmelweis Egyetemen működő szakrendelés felkeresését javaslom, a honlapon az elérhetőségről tud tájékozódni.

Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Molnár Dóra

Kérdés: 2021. február 17., 17:28; Megválaszolva: 2021. február 17., 18:55
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Bal pitvar kissé tágabb
Emelkedett Ck és LDH
Nagyon magas diasztolés érték
Covid 19 oltás