Szívbetegség?

EKG vizsgálatokon rendszeresen sportszívet diagnosztizálnak, hogy nagyobb a szívem... (régen sportoltam aktívan, ma már nem) .... viszont nemrég röntgenen azt írták hogy szív nem nagyobb... Akkor az EKG miért mutat "eltérést"? Kb. 4 hónapja érzek erősebb szívdobbanást, (mintha kihagyna a szívem és erősen bedobban) főleg nyugalmi állapotban, de semmi más tünetem nincs olyankor... talán mintha a torkomban is érezném... Vakbélműtétem óta érzem ezeket a "panaszokat"...viszont ez elég aggasztó. Érdemes kivizsgáltatnom magam? Vagy okozhatja ezt a fáradtság és a stressz? Vitaminhiány? Reflux okozhat "erősebb" szívdobbanást?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza szívpanaszok témában

Kedves Kérdező! Az EKG-n látható elektromos eltérés hátterében, nem biztos, hogy nagyobb szív áll, lehet alkati adottság is. Szív ultrahang tisztázhatja a szív pontos méretét. A panaszai hátterében úgynevezett extraszisztolék állhatnak- ezek nem sorban érkező ütések, melyek után igyekszik a szív ismét rendes ritmusban verni, ez néha rövid szünet után lehetséges, ilyenkor érzi a nagyobb dobbanást. Többféle extraszisztolé van, melyeket EKG-val esetleg 24 órás EKG monitorozással (Holter-vizsgálat) lehet kimutatni, az eredmény birtokában lehet dönteni a kezelés szükségességéről. Ez a probléma azonban gyakran nem igényel speciális kezelést. Kardiológiai kivizsgálás javasolt a fentiek tisztázására.

Koffein fogyasztás kerülése javasolt.

Addig is érdemes esetleg valamelyik recept nélkül kapható magnézium készítménnyel próbálkozni, a ritmuszavar gyakoriságát csökkentheti. Az alkalmazási előírás utasítása szerint szedje!

Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2013. június 05., 12:56; Megválaszolva: 2013. június 07., 17:15
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Fertőzés eredetű szívpanaszok...
Szív kivizsgálás
Tisztelt Doktornő, mostanában sűrűn előfordult nálam szívdobogás, szívfájdalom (nem erős, amolyan tompa-, nyomó fájdalom) és szerintem...
Közepes fokú aorta...
Bisoprolol szedése