4 hónappal korábbi ultrahanghoz képest miért csökkenhetett a bal kamrai ejekciós frakció?

Tisztelt Doktor Nő, nemrégiben átestem egy vírusfertőzésen, és elmentem egy újabb kardiológiai vizsgálatra augusztus óta. Ugyanaz az ultrahang készülék, ugyanannál az orvosnál régebben kétszer is 75%-os ejekciós frakciós értéket mért, mai alkalommal viszont 59%-ot. A régebbi vizsgálatok alatt izgatottabb állapotban voltam, 90-100 közötti pulzussal készültek azok a vizsgálatok, a mostani ultrahangon 63-as pulzusom volt. A doktorúr mikor diktálta az asszisztensnek az adatokat, rákérdeztem, hogy miért csökkenhetett ilyen mértékben az LVEF a régihez képest. Annyi volt a válasza, hogy 50-75% között teljesen normális az érték. Én mégis aggódom, hogy miért változhatott ez ilyen "nagy" mértékben. Esetleg köze lehet ahhoz, hogy akkoriban az izgatottság miatt hiperkinetikusabb keringésem volt a magasabb pulzus miatt? Még ami változott a régi értékekhez képest: BKdiast 43mm az akkori 49,9 helyett, IVS syst 10.3 a 10.9 helyett. Aortagyök régieken 24mm, mostanin 21mm. AOVmax a régi 1.2 m/sec helyett 1.0 m/sec. Köszönöm előre is a segítségét. Kellemes Ünnepeket és Boldog Új Évet kívánok! Üdvözlettel: László

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza a vizsgálati lelet értelmezése témában

Kedves Kérdező! A normál értékeket nem érdemes összehasonlítani, hiszen a szervek működése mindig egy aktuális helyzethez való alkalmazkodásról szól. Ennek a legegyszerűbb illusztrálása a pulzus szám változása: "Normál érték" 60-100 /min között. Alváskor lehet alatta, de izgalomra, vagy sietéskor lehet még felette is. Ezek mindegyike élettani tartományban van, nem betegséget jelez. Tehát a paraméterek értékelésénél a körülményeket mindig figyelembe kell venni. Ne aggódjon a fenti szív ultrahangos paraméterek miatt, hyperkinézis (felgyorsult keringés) mellett valóban lehet magasabb az EF értéke. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2020. december 22., 16:30; Megválaszolva: 2020. december 23., 22:29
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Volt pánikos
éjszakai ritmuszavar
Otthoni Holter EKG kiértékelés
Vízhajtó szedése
erős szívdobogás