• Szívultrahang kiértékelése

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Üdvözlöm Doktornő! Azért írok Önnek, mert a legutóbbi kardiológiai vizsgálaton kicsit megijedtem, hogy nagy a baj. Ebben kérném ki az Ön véleményét, és a mostani, ill. az előző ECHO értékelését, és összehasonlítását. 2019. 05. 22.: JK:27mm, Ao.gyök:30mm, BP:42mm, Septum D:18mm, EDD:46mm, hátsó fal D:15mm, Septum S:24mm, ESD:25mm, hátsó fal S:20mm. EF:76%. 4 üregből: BP:46mm, JP:46mm, E/A:0.8/0.6, AVmax:1,3m/s. IVS:18mm, Pericardiális fluidum nincs. Aorta bill. tasakok: vékonyak. Mitrális mellső vitorla:vékony. Mitrális hátsó vitorla:vékony. Extravalvuláris mész: I. fokú mitr., I.fokú tricusp., 26Hgmm kisvérköri nyomás. Vél.:Norm. üregátmérők, jó syst. Károsodott BKF, falmozgászavar nincs. Ép billentyűk. BKH! A friss ECHO: 2020. 03. 03. BK:43/30mm, IVS:15mm, Szívcsúcs laterálisan:18mm, inf. fal:14mm, BP:41x36mm, JP:39x34mm, JK:35mm, Vmax:1,5m/s, BKEF:68%, ao asc.:25mm. Vél.: Kifejezett bal kamra hypertrófia, csúcs laterális része kissé hypokinetikus. Jó globális szisztolés bal és jobb kamrafunkció. Vitium nem látható. Mérsékelten tágabb jobb szívfél. Jav.: A kifejetett, és nem egyenletes mértékű BKH miatt szív MRI vizsgálatot javasolok. Ezek lennének az eredmények. Kérdéseim: 1. Az előző ECHO-hoz képest javultak, vagy romlottak az eredményeim? (Tekintettel arra, hogy most olyan vérnyomáscsökkentőket szedek, amik állítólag javítják a szívfunkciót. Portiron 50mg reggel. Portiron 50mg este, Amlodipin 7,5 mg este, Doxazosin 1 mg este, Aspirin Protect 100mg este.) 2. Mennyire jó eredmények ezek? Mire utalnak? Szívizomgyulladásra vagy szívelégtelenségre? (Bár a leleten feltüntetve nincs, de a dr. írt egy receptet a doxazosinról, és azon a BMO kódhoz az I5000-et írta, amit megnéztem, pangásos szívelégtelenséget jelent.) 3. Ez mennyire komoly? Milyenek a kilátások? Esetleg javítható ez az állapot? 4. Az MRI-t miért kérhette a DR úr? (Ja, még azt megemlítem, hogy 15 éve édesanyám hirtelen szívhalált halt 53 évesen. Amikor ezt elmondtam, elég ilyedten, és meglepődve nézett rám a DR úr.) 5. Okozhat-e ilyen szívproblémákat pl. reflux, pajzsmirigy alulműködés, vagy góc? (pl. rossz fog.)? 44 éves, 160 cm, 105kg (kissé túlsúlyos) veleszületett lábfejlődési rendellenesség miatt mozgássérült vagyok. Kezelt magasvérnyomásos vagyok. Válaszát köszönöm. Tisztelettel: Sándor

        Dr. Molnár Dóra válasza a vizsgálati lelet értelmezése témában

        Kedves Kérdező! A két ultrahang lelet között nincs lényeges különbség: A szív pumpáló funkció jó, de jelentősen vastagabb a bal szívkamra fala, amely akadályozhatja a szív elernyedését. MRI-vel a szívizom pontos szerkezetéről, esetleges hegesedésről kaphatunk felvilágosítást sok egyéb információ mellett. A pajzsmirigy alulműködés közvetlenül nem okoz ilyen problémát, de másféle összefüggés esetleg lehetséges a két probléma között. Gócos fog nem áll ennek a bajnak a hátterében. Édesanyja hirtelen szívhalála miatt érdemes tisztázni, hogy Önnek van-e ritmuszavarra való hajlama esetleg még néhány további vizsgálattal, de az MRI után valószínűleg majd mondja ezt a kezelőorvosa. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra


        Kérdés: 2020. március 05., 22:40; Megválaszolva: 2020. március 12., 22:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Mia teendő ha 35 a pulzusom