Állandó fáradtság, pulzuskiugrások, halálfélelem 35 évesen mitől lehet?

Tisztelt Doktor Nő, olyan problémával fordulnék Önhöz, hogy az elmúlt két hétben gyakori gyomormorgásaim vannak, állandó gyengeség, olykor látáselhomályosulás, és a pulzusom itthoni pulzoximéterrel mérve nagyon ingadozik. Teljesen nyugalomban, napi 2.5mg concorral 50-60 között van a pulzus, de ahogy csak felülök az ágyból már 90-100 közé ugrik, ha felállok kb 10-15 másodpercig 140-150-es pulzusom van, és ilyenkor a nyakam is kicsit elszorul. Mértem a vérnyomást álló helyzetben is, de gyakorlatilag megegyezik az ülőével, csak a pulzus a nyugalmi majdnem kétszerese ilyenkor. Kicsit émelygek is, és gyengének, erőtlennek érzem magam. Mi okozhatja ezeket a tüneteket? 2013 óta "pánikbetegséggel" kezelnek, de előfordul, hogy fekvő helyzetben légszomjra riadok fel alvás előtt, máskor pedig mellkasom bal oldalán égető nyomásszerűséget érzek. Legutóbbi terheléses ekg vizsgálatom 2013-ban volt, viszont azóta még 5 kardiológusnál jártam ( szív ultrahang, holter ekg, 24 órás ABPM ), 3 hónapja volt legutolsó Holter EKG, de semmi eltérés nem mutatkozott. Viszont azóta is, napról napra egyre erőtlenebb lettem, és mostanában megjelent egy állandósuló hasi elgyengülés érzés, hányinger is. Most megyek a napokban hasi ultrahangra. Mi okozhatja ezt a túlzott gyengeséget, állandósult szorongást, és olyan érzésem van, mintha hamarosan meghalnék. :( Mindez 35 évesen. Lehetséges, hogy panaszaim hátterében valami krónikus fertőzés, vagy szív koszorúér szűkület állhat? Sajnos egy magánéleti trauma miatt 3 éve mindennap italozom a pánikbetegségre szedett napi 4 szem 0.25mg-os frontin nyugtató mellé. Arra is gondoltam, nem e teljesen hazavágtam az érrendszeremet az elmúlt 3 évben ezzel az életmóddal. Sokszor fekvő helyzetben is magától megugrik a pulzusom 90-re a nyugalmi 50-60-ról. Mit javasol, merre lenne érdemes elindulni és milyen kivizsgálások vezethetnek eredményre? Gondoltam feokromocitómára is, a mellékvese adrenalintermelő daganatára nem e az okozza a fokozatos erőtlenséget, megsemmisülésérzés érzetét, valamint a pulzuskiugrásokat. Köszönöm előre is a segítségét. Üdvözlettel: László

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza a pulzus ingadozás, fáradtság témában

Kedves Kérdező! Egészségtelen életmódja sajnos tényleg rossz hatással van egészségi állapotára, de mivel ezt felismerte, ezért van remény a változásra! Kitartást kívánok hozzá! Amennyiben utolsó kardiológiai vizsgálata egy éven belüli, akkor elsősorban a szorongás és pánikbetegség kezelését kellene megpróbálni a tünetek enyhítésére. Valószínűleg depresszió is társulhat ezekhez, ez magyarázná a tünetek egy részét is. Ha azonban egy évnél régebbi az utolsó EKG és szív ultrahang vizsgálat, akkor a pszichiátriai kezeléssel párhuzamosan meg kell győződni arról, hogy a szív és érrendszere továbbra is rendben van-e. Mellékvese daganatra nem igazán jellemzőek a tünetei, bár ezt ennyiből nem lehet eldönteni, szükség esetén részletes kivizsgálás javasolt, melyet háziorvosával beszéljen meg. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2020. december 09., 14:14; Megválaszolva: 2020. december 13., 23:02
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Mellkasrontgen
Volt pánikos
Extra dobbanások
éjszakai ritmuszavar
Otthoni Holter EKG kiértékelés