TOS és/vagy szívprobléma?

Tiszteletem! 37 éves nő vagyok. Az a problémám, hogy néhány éve, ha a bal oldalamon fekszem, főleg kinyújtott karral, és úgy alszom el, pontosan fél óra múlva arra ébredek, hogy nem ver a szívem, aztán hirtelen (ijedtemben) felülök, és megindul nagy sebességgel, majd magától lassan rendeződik. Eközben lezsibbad a bal karom a kisujjamtól kezdve, rosszabb esetben az állkapcsom és a lábujjaim is, szédülök, fulladok, pánikot/félelmet viszont nem érzek. Ha nagy nyomású front van, simán fekve is előjön a probléma lefekvés után kb. 15 perccel, mert olyankor nappal is alapból össze-vissza ver a szívem. Gyerekkorom óta mindig a bal oldalamat terheltem, azon aludtam, támaszkodtam stb., tizenévesen sokszor ébredtem arra, hogy lezsibbadt a bal kisujjam, később minden éjjel, de ez a pulzus leállásos dolog csak 3-4 éve van. Az első két alkalommal mentők vittek be, de nem találtak semmit, kimerültséget állapítottak meg, pedig ha valaki, hát én biztosan nem vagyok kimerülve, szorongó, stresszes sem vagyok, a vérképem mindig rendben van, az EKG-k, vérnyomás normális, az alappulzusom magas, mert keveset mozogtam (ezen most változtattam) , érelmeszesedésem nincsen, a keringésem egy pár hónappal ezelőtti vizsgálat szerint tökéletes a végtagokban és a nyaki erekben is. Mioklonusos epilepsziám 1000mg Convulex Retard mellett tünetmentes. Utánakérdeztem egy agykutató főorvos ismerősömnél, ő TOS szindrómára gyanakodott. Azóta nem fekszem a bal oldalamra, és az ebből kialakuló “rohamok” eltűntek, viszont front idején továbbra is szenvedek a problémától. A kérdésem az lenne, hogy valóban a TOS lehet-e a gond egy időnként erősen elnyomott érrel, ill. hogy a front miért ront ennyire ezen az állapoton? Nagyon szépen köszönöm megtisztelő válaszát! K.D.Éva

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza bal oldali zsibbadás témában

Kedves Kérdező! Először is nyugodjon meg, a szívverés megállása eszméletvesztést okoz nagyon rövid idő alatt, tehát nem valószínű, hogy ez a helyzet a rosszullét alatt.

A front Önre gyakorolt hatására nem tudok tudományos igényű választ adni, de mivel a természet részei vagyunk (bár erről hajlamosak vagyunk megfeledkezni) , változó mértékben valóban hatnak ránk a természeti folyamatok. A TOS tényleg okozhatja a panaszai egy részét, de én még nyaki gerinc vizsgálatot is javasolnék. A teljesség kedvéért 24 órás EKG monitorozás is jó lenne (Holter) , ritmuszavar kizárására.

Jobbulást kívánok!

Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2020. június 30., 00:56; Megválaszolva: 2020. július 03., 12:15
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Covid 19 oltás
Szív panaszok.
Holter eredmények
Mellkasi és hát fájdalom
Szép napot. Olyan panasszal fordulnék önökhöz hogy kb 9 napja elkezdtem a mellkasomban érezni nagyon enyhe fájdalmat, ami napról napra egyre...
EKG eredmény
Tisztelt Doktor úr/nő! EKG vizsgálaton az alábbi eredmények születtek: Intervals: RR 825 ms, P 90 ms, PR 136 ms, QRS 100 ms, QT 388 ms, QTC 431 ms....