• HRV érték

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! 38 éves férfi vagyok, 5 éve gyógyszert szedek magas vérnyomás kezelésére. Azóta 140/85-90 re van beállva. Kb 6- évvel ezelőttig nagyon sovány voltam, ezért szándékosan fel akartam szedni 5-10 kg ot. Sajnos ez 20 ra sikerült, amit most tornázok vissza. 5 kilót adtam le és még 5 öt szeretnék. Heti 2 szer minimum kardió edzést csinálok 140 es pulzuskontrollal 30-40 percben. Táplálkozásomban már életmód szerűen számolom a napi kalória, fehérje, szénhidrát és zsír bevitelt. Alkoholt csak maximim hétvégén iszom vörösbort. Multivitamint, q10 et, halolaj kapszulát és galagonya cseppeket szedek. Sajnos az életmódom elég stresszes és elég idegeskedő típus vagyok. Munkámból kifolyólag is. Figyelek az egészségemre, de a stresszel olykor meggyűlik a bajom. A kérdésem lényegi része, hogy a HRV értékem elég alacsony. 30-35 a napi átlagban. 5-6 mérés alapján 15–25-50-80 értékek. Ezt kardios sportórám méri. Olvastam, hogy az alacsony érték nem jó és a szívinfarktus, hirtelen halál, stb okozója lehet és az általános egészség mutatója. Most eléggé elkeseredtem, hogy ilyen ramaty állapotban lehet az egészségem? Kardiológusnál az elmúlt 5 évben 2 szer voltam. Ő a magas vérnyomáson kívül más problémát nem mondott. Kérdésem tehát az lenne, hogy tényleg ilyen fontos a HRV érték és az átlag 30-35 az kóros? Köszönöm válaszát

        Dr. Molnár Dóra válasza a HRV témában

        Kedves kérdező! Az okos órával történő rövid analízis inkább figyelem felhívó, nem diagnosztikai értékű. Ilyenkor az aktuális stressz szint is jelentősen befolyásolja ezt az értéket. Érdemes lenne 24 órás EKG monitorozást végezni, ezzel pontosabban analizálható az egész napos szívritmus, lényeges adat a frekvencia menet, és persze pontosabb vélemény is mondható a szív frekvencia variabilitásról. Valóban van az életkilátások és a HRV kötött némi összefüggés, ami azonban sokkal kifejezettebb strukturális eltérés esetén. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra


        Kérdés: 2020. június 16., 18:57; Megválaszolva: 2020. június 26., 14:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Mia teendő ha 35 a pulzusom