• EKG értelmezése

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő! Egészséges életet élek, nincsenek káros szenvedélyeim, még kávét sem iszom. Bár van két autoimmun betegségem, szerencsére egyelőre nem okoznak gondot és nem volt semmilyen szövődményem sem ezekből fakadóan. Mostanában egyszer-kétszer előfordult nyugalmi állapotban verdeső érzés a szívemben. Aztán elmúlt, viszont azt tapasztalom, hogy egy leguggolásból való felállástól, vagy evés közben is - tehat minimális fizikai aktivitás is - triggereli az erősebb szívdobogás érzést. Elkezdtem aggódni, mert olvastam, hogy az autoimmun betegségeknek lehet szívizomgyulladás szövődménye és elkezdtem nézegetni okosórával az EKG-t. Minden alkalommal azt írja, hogy nincs pitvarfibrilláció és a szinusritmus oké, ettől függetlenül kiválasztottam a legrondább EKG-t és szeretném, ha megmondaná, hogy kell-e aggódnom emiatt? Különös tekintettel a bekeretezett részre, mert a többi EKG-m nem ilyen szokott lenni. Egyéb tüneteim, fogyás, láz nincs. Igazából pont, hogy híztam pár kg-t mostanában, de még így sem vagyok túlsúlyosnak mondható. Enyhén emelkedett koleszterin szintre sztatin-intolerancia miatt Ezetrolt szedek. Vérnyomásom általában jó, vagy alacsony. Kb egy éve voltam teljes körű kardiológiai kivizsgáláson, akkor minden rendben volt. Eddig a TSH is jó volt, még az is felmerült bennem, hogy esetleg pajzsmirigy okozhatja-e ezt a tünetet? Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Molnár Dóra válasza a szív bedobbanás témában

        Kedves Kérdező! A mellékelt szakaszon nem kóros elváltozás, hanem technikai probléma látható- elektromos zaj-. Normál szinusz ritmusnak tűnik a görbe. Részletesebb vélemény azonban csak klasszikus 12 elvezetéses EKG-val mondható a szív elektromos tulajdonságairól. Amennyiben ritmuszavar érzés szokott előfordulni, van lehetőség változó időtartamú EKG monitorozásra is, amely hozzásegíthet a panasz alatti eltérés meglétének igazolására vagy kizárására. Az erősebb szívdobbanások lehetnek extraszisztolék, ez is gyakran jól kimutatható például 24 órás Holter monitorozással. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: DR. Molnár Dóra


        Kérdés: 2020. május 20., 18:46; Megválaszolva: 2020. május 25., 14:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Ezek az értékek jók?
        Tisztelt Doktornő! Nemrégiben voltam szívultrahangon, ami után a belgyógyászaton azt mondták, hogy minden rendben van a szívemmel, további teendő nincs. Mikor visszavittem háziorvoshoz a leletet, kérdezte, hogy a rajta szereplő "szervült...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Allergiás?
        A panaszok ellen védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere.
        Online konzultáció az OncoLogic-nál
        Tehet a hüvelygomba ellen
        A bórsav jótékony hatása hüvelygomba kezelésére már régóta ismert.