• Szívultrahang

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Örülök hogy ilyen hamar választ kaptam. Ha nem ment át a kép akkor inkább bemásolom a leletem. Aorta gyök: 33 Aorta bill.szep: 12mm. Aorta asc: 35mm. Bal pitvar: 35mm. Jobb kamra 36mm. Septum ed/es : 10/13mm. Bal kamra ed/es : 47/32mm hátsó fal ed/es: 8/12mm falmozgások épek. Ef:60%. Pericardialis folyadek kóros nincs. Aorta billentyű: tasakok száma nehezen megítélhető. Scaler. Mitralis ép prolapsus nincs. Ao vmax: 3.4 m/s. Ao bill max gradiens : 47hgm. Ava planimetria: 1.2cm2. E/a: 100/90. Dt: 180 msec. Pulm.vmax: 1/m/s Mitrális :jelzett. Tricuspidalis insuff 1 becsült kamrai systolés 30+5 hgmm. 1 ev mulva kell vissza mennem. Kb 15 eve csináltak szívultrahangot  tricuspidális insuff akkor is megvolt. Semmi tünetem nincs! .. mire kell figyelnem hogy ez az állapot ne rosszabbodjon?? Tornáznom szabad?? Szauna? Köszönöm a válaszát előre is kedves doktornő! Sajnálom hogy az előbb nem ment át a kép.

        Dr. Molnár Dóra válasza a aorta sztenosis témában

        Kedves Kérdező! Az általános egészséges életmódhoz tartozó teendőkön kívül nem tud mást tenni. A meszesedés nem fog eltűnni sajnos, de lehet, hogy évekig nem változik. A kontroll során a romlás üteméről is kapható némi információ. A tudomány mai állása szerint a meszesedés üteme nem befolyásolható az aorta billentyűn érdemben. Az viszont fontos, hogy máskülönben egészséges maradjon, ezért az egészséges életmód, a normál testsúlyra törekvés, a rendszeres mozgás kifejezetten ajánlott. Közepes intenzitású mozgást végezhet, ha nincs tünete. Ha bizonytalan ebben, akkor egy terheléses EKG-val felmérhető a terhelhetősége és ennek segítségével jobban megítélhető mekkora fizikai aktivitás javasolt Önnek. Szaunázás kapcsán csökkenhet a vérnyomás a meleg hatására, amely esetleg szédülést okozhat, de pontosabb tanácsot vizsgálat nélkül nem tudok adni. Tisztelettel: Molnár Dóra


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra

        Kérdés: 2020. január 05., 18:59; Megválaszolva: 2020. január 08., 00:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben: