pitvarfibrilláció és pajzsmirigy

Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat tavaly áprilisban pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy rendellenes működése okozza a problémát. Tapintásra semmi nem volt érzékelhető, különösebb, egyéb panasza nem volt. A kórházban a vérvétel az alábbi adatokat tartalmazta: TSH 0, 120 (ref: 0, 4-4, 0) Szabad T4 15, 20 (ref: 11, 5-22, 70) Szabad T3 5, 6 (ref: 2, 3-6, 5) A pajzsmirigy ultrahang eredménye: A PM bal lebenye kicsi 6x5x17 mm-es, a jobb norm. nagyságú. Mk.o. lebeny jelentősen echoszegény, imhomogen, durva szerkezetű. A jobb lebeny felső harmadában egy 8mm-es, echoszegény sávval övezett, echodús göb van. Az isthmus nem szélesebb, a nyaki erek mentén kóros képlet nem detektálható. A nyálmirigyek szabályos szerkezetűek. Megnagyobbodott lymphoglandula nem ábrázolódik. Athrophia lob. thyr l.s. Struma nodosa l.d. Azt mondták nekünk endokrinológiai szempontból ez határeset, nem biztos, hogy a pajzsmirigy okozza a problémát. Ennek ellenére Metothyrin gyógyszert kezdték el adagolni számára. A belgyógyász mellett endokrinológus is megnézte az adatokat és a Metothyrin szedését ő is javasolta. Naponta fél tablettát ( 10 mg) szedett. A következő vérvételre 2018 végén került sor, akkor a TSH szint már jobb volt: 2018.11. 26. TSH: 2,073ml U/1 , FT4: 11,90pmol/ 1 FT3: 5,37pmol/1 TglAT: < (kevesebb, mint) 3000 IU/ ml TPOAT: 577(H) IU/ ml ezért a Metothyrin adagját csökkentették heti 2 napra, fél szemre (10 mg). Ez azonban úgy látszik nem volt elegendő, mert újra rosszullét (heves és szabálytalan szívdobogás) lépett fel és a TSH szint is rosszabb lett. 2019.04.29. : TSH :0,004mIU/ L T4 : 18,90 pmol 1 / L T3 : 5,6pmol1 / L Most újra több Metothyrint kell szednie (1 tablettát naponta). Egy másik orvos, akihez gyógyult daganatos betegség (emlőrák) kontrollja miatt voltunk, felvetette, hogy jódterápiát (radiojód) kellene alkalmazni, mivel az hatásosabb a probléma kezelésére. Azt javasolta, hogy inkább egy rövid ideig tartó jódterápián menjen végig, mivel a Metothyrin hosszú távú szedése összességében megterheli a szervezetet. Erről a korábbi orvosaink nem tettek említést, ezért szeretnénk információt/tanácsot kérni. Korábban azt mondták, hogy a pajzsmirigy érték határeset, most meg már annyira kileng, hogy komolyabb beavatkozást igényel? Ezt mi okozhatja? Van-e még esély az értékek visszaállására és a Metothyrin elhagyására? Ha nincs: valóban jobb megoldás-e a radiojód terápia? Megszüntetheti-e a pitvarfibrilláció veszélyét úgy hogy ne kelljen gyógyszert szedni rá, és kiváltsa a Metothyrint? A radiojód terápia egyszer elegendő? Esetleg további vizsgálatok/konzultációk szükségesek? (eddig csak 1 db pajzsmirigy ultrahangon volt + vérvételek) Merre menjünk tovább, mi legyen a következő lépés? Előre is köszönjük válaszát, segítségét!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza a pitvarfibrilláció témában

Kedves Kérdező! Izotópos vizsgálattal pontosabb információ nyerhető a pajzsmirigyről, segíthet azt is eldönteni, hogy mi a teendő. A radiojód terápia általában valóban megszünteti a pajzsmirigy túlműködést a megfelelő indikációban, néha még pajzsmirigy hormonpótlásra is szükség lehet. De ez sokkal egyszerűbb, és nincs esetleges kedvezőtlen hatással a vérképzésre, mint a Methotyrin. A pitvarfibrillációt nem kizárólag a pajzsmirigy probléma okozza, de kétségtelenül hozzájárulhat. Ettől függetlenül is előfordulhat, az életkor előrehaladásával egyre gyakoribbá válik, 80 éves korosztályban körülbelül minden 10. embert érinti. A gyógyszerek alapján látom, hogy magas vérnyomás is van, ez is fokozza a ritmuszavar kialakulásának kockázatát önmagában is. Esetleg még a daganat miatti terápia is lehetett hatással a szív elektromos rendszerére, tehát mindenképpen többtényezős a probléma, és nem egyértelmű (a legtöbb esetben), hogy mi a pontos kiváltó ok. Nem tudom, hogy szív ultrahang vizsgálat mostanában készült-e, de ennek kontrollja is indokolt az ismételt panasz miatt. A fentiek alapján, véleményem szerint: Első lépés - pajzsmirigy specialista felkeresése Második lépés - kardiológiai kontroll Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2019. június 03., 11:32; Megválaszolva: 2019. június 03., 14:01
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Terheléses ekg
Maszkban kerékpáron végzett terheléses ekg reális eredményt adhat-e.
Szívkatéterezés
SZÍVELÉGTELENSÉG
Szívdobogás
TANÁCS KÉRÉSE