• Tüdőembólia után

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Az anyukámnak december 28-án volt egy tüdőembóliája. A diagnózisok: Tüdőembólia heveny cor pulmonale említése nélkül, és tüdőembólia heveny pulmonalis szívbetegség említésével. Az okokat keresve a vastagbelében találtak elváltozást, amelyet az onkoteam véleménye alapján operálni kell(ene). Jelenleg anyukám itthon lábadozik, véralvadásgátlót, és a magas vérnyomására kap gyógyszereket. Kis mértékű mozgásra, és ha picit valamiért izgatottabb lesz, nehezen kap levegőt. Nyugalmi helyzetben is lehet picit hallani, hogy "szuszog". Egyébként étvágya rendben van, és a körülményekhez képest jól érzi magát. Amikor kórházban volt 1x mellkas röntgent, és 2x CT vizsgálatot végeztek. A következőket szeretném kérdezni:a tüdőembólia gyógyulási folyamatát hogyan kell/lehet követni? Ismét röntgen/CT vizsgálattal? Ha igen, akkor azt az előző vizsgálatokhoz képest mennyi idő múlva lehet/kell elvégezni? A kórházban azt mondták, hogy az embóliából kb. 6 hónap alatt lehet felépülni. Addig megmarad ez a nehezített légézés? Vagy már egyáltalán nem is fog javulni? Naponta mennyi, és milyen jellegű mozgás engedélyezett? Vagy esetleg feküdnie kellene? Ha a felépülés kb. 6 hónapot vesze igénybe, akkor addig nem is lehet operálni? Jelenleg ott tartunk, hogy a sebész telefonhívását várjuk, hogy mi a teendő. Köszönöm előre is a segítségét. Andrea

        Dr. Hangonyi Csilla válasza a tüdőembólis témában

        Kedves Andrea! Kérdéseire egyértelmű választ nem lehet adni, hiszen minden beteg általános állapota, társbetegségei,és a tervezett műtét sürgőssége határozza meg a további tennivalókat. Tüdőembólia után a nehézlégzés hónapokon keresztül fennállhat, a kíméletes, fokozatosan növekvő fizikai terhelés mindenképpen javasolt. Amennyiben a legutóbbi CT már nem mutat érelzáródást, a következő 6 hónapban elegendő a mellkas Rtg. kontroll, de kardiológiai ellenőrzése is javasolt. A műtétet a Clexane mellett el lehet végezni, ha szükséges. Üdvözlettel:


        Dr. Hangonyi Csilla
        tüdőgyógyász, allergológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Hangonyi Csilla

        Kérdés: 2019. március 19., 21:28; Megválaszolva: 2019. március 20., 20:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben: