• BCAA szedése okozhat szívpanaszokat?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő / Doktor úr! Szívzörejem volt kisgyermekkorban azóta párszor hallotta háziorvos de se ekg se ultrahang nem mutatott semmit. Időről időre érzem a kihagyásokat extra dobbanásokat de nem foglalkozom velük, viszont tavaly kezdődött egy olyan jelenség hogy az átlag 70-80 közötti pulzushoz képest amikor komfortosan érzem magam időnként enyhén fulladok és fáj a fejem es olyankor 50 környéken van a pulzus, és/vagy a vérnyomás is leszalad. Mindez azután vált pár héttel-hónappal gyakorivá hogy BCAA étrendkiegészítőt kezdtem szedni (hobbi testépítés, napi 30g tejsavófehérje is). Azóta időszakosan szedem és mintha tudnám kötni a rosszullét ehhez, és valamennyire a nagyon ritka koffeinfogyasztásomhoz. A roppant felszínes ismereteim alapján a témában logikusnak tűnik hogy lehet köze mert antikatabolikus hatása a BCAA-nak gátolja az izombomlást, rajtam pedig alkatilag nem marad meg a zsír (7-8% körül lehet), így mikor szedem valóban jobban megmarad az izom, de lehet hogy ez ilyen módon terheli le a szervezetet?

        Dr. Molnár Dóra válasza a alacsony pulzus szám témában

        Kedves Kérdező, a táplálékkiegészítőknek is előfordulhat mellékhatása, ugyanúgy, mint egy gyógyszernek, csak talán ritkábban és kevésbé súlyosabban. Érdemes lenne szüneteltetni az alkalmazást, és megfigyelni, van-e változás. A panasz miatt legalább egy részletes labor-, fizikális-, EKG és Holter-vizsgálat (24 órás EKG monitorozás) javasolt. A leletek ismeretében lehet korrekt véleményt adni. A túlzott edzés is okozhat gondokat, érdemes lenne egy személyi edzővel is konzultálni. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. március 14., 16:53; Megválaszolva: 2019. március 17., 23:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben: