II fokú aorta insuff

Tisztelt Doktornő! Az alábbi ultrahang lelettel kapcsolatban szeretnék kérdést feltenni: AO asc 28mm Bal pitvar 29/33mm Jobb pitvar: 34mm Jobb kamra: 23mm Bal kamra Dd: 43 mm Ds: 30mm EF: 56% Septum: 8 mm, Hátsófal 1mm AI: II Norm tágasságú szívüregek, norm vastag falak. Jó systolés és diastolés bal kamra functio. Segmentalis falmozgászavar nem látható. Pericardialis fluidum, intracardialis shunt, thrombus nem ábrázolódott. AI II fokú. A vizsgáló orvos szerint valószínűleg veleszületett szívbillentyűhibám van, 2 évenkénti kontrollt javasolt utánkövetés céljából. A kérdésem az volna, hogy ez mennyire súlyos, illetve meddig lehetséges együttélni vele, mielőtt műtétre kellene sornak kerülni? Amennyiben műteni kell, lehetséges katéterrel vagy ez mindenképp nyílt szívműtétet kíván? Szeretnék majd gyereket az elkövetkezendő években, ez gond lehet? Illetve, lehet tenni valamit a javítás/szintentartás érdekében, sporttal, vitaminokkal vagy bármivel? Köszönöm

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza aorta insuff témában

Kedves Kérdező! Nyugodjon meg a fenti paraméterek alapján nem súlyos az eltérés. Egyáltalán nem biztos, hogy bármikor is meg kell műteni, de az időszakos ellenőrzés valóban indokolt. Az egészséges életmód részét képező kiegyensúlyozott táplálkozás, normál testsúly megtartása, rendszeres közepes intenzitású dinamikus sport javasolható, nehéz súlyokat viszont ne emeljen. Vérnyomását néha ellenőrizze, ha 140/90Hgmm feletti értékek lennének tartósan, akkor gyógyszeres kezelés szükséges.

Tisztelettel: dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2018. november 20., 11:09; Megválaszolva: 2018. november 23., 07:59
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Relax zavar súlyossága
Tisztelt Doktornő! Nyáron hirtelen felment a vérnyomásom és a pulzus is felszökött, majd megismétlődött. Elmentem a kardiológushoz és a...
Szív betegség e?
Tisztelt Doktor Nő! Érdeklődni szeretnék, hogy 2 hónappal ezelőtt elmentem kardiológiai kivizsgálásra, ultrahang, vérnyomásmérés, stb. és azt...
Infarktus lett volna?
Magas pulzus, laborértékek
Tisztelt Doktornő! Magas pulzus, laborértékek/Szívdobogás, laborértékek címmel tettem fel kérdést, de nem írtam a hasi UH eredményéről, ezt...
Nebibeta és pulzus
Tisztelt Doktornő! Magas nyugalmi pulzus, sinus tachycardia kapcsán írtam nemrég Önnek. A rendelőben 118 bpm-et mértek, itthon 90-100 között mértem....