Relax zavar súlyossága

Tisztelt Doktornő! Nyáron hirtelen felment a vérnyomásom és a pulzus is felszökött, majd megismétlődött. Elmentem a kardiológushoz és a következőt állapította meg! kp. táplált Cor: tiszta, ritmusos szívhangok, zörej nem hallható Pulmo: puha, sejtes légzés, pangás nincs RR: 140/85-135/75 Hgmm Perifériás ödéma nem tap. EKG: s.r., j. t.állás, fr: 68/min, PQ: 0, 16, QRS: 0, 08, ST isoel, pos T Echocardiiographia: AO: 36 mm BP 40x55 mm JK: 40 mm Aosep: 24 mm Pulm Vmax: 0, 9 m/s AoVmax: 1, 7 m/s E: 0, 61 m/s A: 0, 72 m/s DT: 210 msec VCI: 16 mm IVS: 10/16 mm HF: 10/15 mm BK: 54/34 mm EF 67 % JP: 50 mm Norm. tág szívüregek. Az aortabillenytű bicuspidális, jól nyílik, pst rövidtengelyi metszetben 10 óránál, hossztengelyi metszetben a septum mentén II. fokú AI detectálható, v. contracta 5 mm. Regurg jet nyomásfelezési ideje 36 msec Az aorta átmérő a sinotubuláris funkcióban és a fölött 37 mm Suprasternalis pozícióból az ao. ív ép, átmérője 30 mm. A mitrális jól nyílik, MI minimális. A mitrális beáramlás kétfázisú, relax zavar. Jó systolés balkamrafunkció, segmentális falmozgászavar nem látható. TI I., a számított j. kamrai syst. nyomás: 25+10 (? ) Hgmm (norm felső határán) . Thrombus, pf nincs. VCI norm tág Kérdésem az lenne, hogy ez mennyire súlyos és mennyire kell aggódnom, hogy hamarosan itt a billentyűműtét? Menyire terhelhetem magam?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza aorta insuff témában

Kedves Kérdező, az eltérések valóban nem súlyosak, de rendszeres ellenőrzés indokolt az esetleges állapotromlás időben történő felismeréséhez. Egyáltalán nem biztos, hogy ez a közeljövőben bekövetkezik, de jobb az óvatosság. A nyári szapora pulzus nem biztos, hogy összefügg a leírtakkal. Javaslom, hogy nehéz súlyokat ne emeljen, dinamikus mozgás közepes intenzitással, ha nincs más probléma, mehetne. Célszerű lenne esetleg egy terheléses EKG vizsgálat, így fizikai aktivitásra adott vérnyomás és pulzus válasz alapján jobban meg lehetne mondani, hogy mit, és mennyit sportolhat. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2016. december 25., 09:26; Megválaszolva: 2016. december 25., 19:32
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
II fokú aorta insuff
Tisztelt Doktornő! Az alábbi ultrahang lelettel kapcsolatban szeretnék kérdést feltenni: AO asc 28mm Bal pitvar 29/33mm Jobb pitvar: 34mm Jobb...
Szív betegség e?
Tisztelt Doktor Nő! Érdeklődni szeretnék, hogy 2 hónappal ezelőtt elmentem kardiológiai kivizsgálásra, ultrahang, vérnyomásmérés, stb. és azt...
Kamrai extrasystole
Wiwe eredmény kiértkékelés.
TTF EKG lelet értelmezése
Üdvözlöm! 27 éves, 56 kg vagyok. Az utóbbi hónapokban többször rám szokott törni heves szívdobogás, nehézlégzés, magas pulzus, normál...