Nyugalmatlanság, szapora pulzus

Üdvözlöm Doktornő! tanácsot, véleményt szeretnék kérni mert kicsit még mindig nyugtalan vagyok hogy minden rendbe van.Számomra hihetetlen, hogy másfél évig olyan miatt féltem ami nincs is, elmúlhat a prolapsus? Bár az akkori orvos nagyon mogorva, és szinte 5 perc alatt megvolt a vizsgálat, és fel sem világosított. Magas pulzus miatt mentem háziorvoshoz ki továbbküldött, nagyo sokat idegeskedek, azóta hamar bepánikolok, sok gondom van, gyerekkorom óta vannak dolgok melyek nyomasztanak. 2015: Ekg:s.r.: 80/min, PQ: 0, 14 msec. Rvektor: kp állásban.ST szakaszok: isoel T hullámok: poz-Átmeneti zóna V4ben. ECHO: Aorta billentyűk vékonyak hártyásak, mozgásuk norm.Separatio: 18mm., Aorta gyök: 27mm., Bal pitvar 26mmmitralis billentyűk vékonyak, kissé lazább szerkezetűek, mellső vitorlán proplapsus ábrzolódik IVS-hátsófal_9-9 mm., Dd38 mm. Ds: 20mm.EF: 72% M módban jó falmozgások láthatók. Tricuspidalis, pulmonalis billentyűk vékonyak, hártyásakMitralis E/A: norm.Négyüregi pozícióból sem látható kóros eltérés, kóros falmozgás. Minden segmentunban jó falmozgások láthatóak.Jobb kamra legnagyobb átmérője 21mm.pricardiumban folyadék gyülem nincs. Ezután elküldtek ABPM és holter vizsgálatra, aztán terheléses ekgra. ABPM vizsgált eredményei élettaniak Holter ekg: Vizsgált időszakban mindvégig sinus ritmus ábrázolódott, átlag fr.: 75/min. Malignus ritmus zavar nem mutatkozott és significans ST esemény sem volt. Terheléses ekg: Cél fr.-a 100%.-át elértük. Max.RR 140/73HGmm. volt. A sorozatosan készített ekg felvételeken a nyugalmi görbéhez képest significans ST. elváltozás nem alakult ki. A betegnek a vizsgálat alatt tipusos angináns panasza nem volt. Met: 8.1. Vélemény: ISZB nem vélemnyezhető Az alkalmazott gyógyszeres th folytatható (betaloc 10mg 2*1) Panasz esetén controll. Én nem voltam nyugodt ezért most elmentem kardiólógushoz ujból EREDMÉNY:::: RR: 120/60Hgmm.SpO2 99%. Ekg:Sin.r.fr.: 100-105/min.PQ: 0, 14.Balra dev.R.ST-k isoel.aVR-V1T neg.Többi elv.pos.T-k. (Rendben van az ekg-ém? ) ECHO: Az ao.gyök: 23mm.Sep.: 18mm a bal pitvar 28mm a jobb kamra21mm a mitr.bill.vékony, jól mozog. a bal kamraDd: 44mm.Ds: 26mm.Septum: 8mm.Hátsó fal: 8mm.EF: 73%.TAPSE: 28mm. Doppelr vizsgálat: a mitr.beáramlási görbén az E/A arány: norm.DT: 169msecAo.Vmax.: 1, 35m/sec Szöveti dopplerel a mitr.laterális anulusban kóros áramlás ne látható. Color doppler vizsgálattal kóros áramlás nem látható. 2D vizsgálattal körlírt falmozgás zavar, pericard.folyadék gyülem nincs.az ao.asc., Ív és a desc.belátható kezdeti szakasza ép. A v.cava inf.nem tág, légzőmozgásokat jól követi. DG: tachikardia. kmn. Vélemény: norm.szívüregi átm-k.jó bal kamra funkciók. MPS nem észlelhető. Javaslat: Alkalom serűen magne b6 amennyiben szívdobogása szubjektív panaszokat okozna, ugy szintén eseti jelleggel 10mg betaloc alkalmazása is szóba jön.szívdobogás jelentkezés esetén lehetőseég szerint ekg készítése, ill.állapot függvényében 24 órás holter monitorozás megismétlése. Én eddig a prolapsus miatta ggódtm, és rátudtam a panaszaimat, de mivel kiderült hogy nincs.és nincs semmi bajom ugy tudom, a doktorur azt mondta a vegetativ idegrendszerem gyengébb és emiatt szaporább a puzusom, de engem zavar hogy ébredéskor mindig magasabb a pulzusom és érzem is, ezért igy nem tudom hanyagolni a betaloc-ot, napközben nincs gondom csak streszehlyzetben, vagy pl nagyon melegben, vagy ha épp olyasmit csinálok amiben elfáradok akkor néha érzem hogy kicsit bever a szivem, vagy néha néha sokáig ülök felállok és érzem mintha elkezdene verni a szivem, de sehol nem találtak semmit, félek hogy nehogy ritmuszavar legyen!? De nekem ezek nem hirtelen jelentkeznek, csak reggel, és ha olyan helyzetben vagyok. Kérem irja meg mit tegyek, esetleg szedjek valami vitamint, és ha nincs semmi bajom, akkor reggel miért ébredek ugy? A proplalpsus eltud mulni? Tényleg nincs kis baja sem a szivemnek? szerintem én 2015-ben idegösszeomlást kaphattam, rossz csalái háttér stb.. Akkor is magas volt a pulzusom mert izgultam, de mégse mutatott ki semmit.Ha ritmuszavar miatt lenne, arra azért ennyi vizsgálat során lenne jel vagy nem? tényleg az ideg okozza? Mikor rajtam volt a holter ugy emlékszem akkor is ugyanugy volt hogy sokéig ültem felálltam és kicsit jobban éreztem a szivem, és 2015 óta minden reggel magasabb pulzussal kelek, ma ámár nem akartam benenni a betalocot ugye ha nincs bajom minek de felkeltem és 113/76/97 volt és kicsit éreztem a mellkasomba ahogy minden reggel: (, ezért bevettem. Máskor nem ugrik fel csak ha oka van, de reggelente nem mérem mindig de felkelek felülök elindulok az ágytól és kicsit beindul a szivem, lehet köze az idegredszerhez? félek hogy ritmuszavar, még nem hittem el hogy nincs semmi bajom, eddig abba hitbe voltam.Köszönöm Válaszát.

Dr. Molnár Dóra válasza ritmuszavar? témában

Kedves Kérdező, a mitrális billentyú prolapszus azt jelenti, hogy az egyik vagy mindkét billentyű vitorla, a western kocsma ajtajához hasonlóan túllendül, ilyenkor visszaereszt egy kis vért. Enyhe formában sok mindenkinél jelen van ez az állapot, speciális teendőt nem igényel. Az esetek egy részében a billentyú veleszületett szerkezeti eltérése okozza az állapotot, de más probléma is állhat a jelenség hátterében. Az Ön életkorát figyelembe véve a az előbbi eset valószínűsíthető. Azt, hogy miért van különbség a két szív UH lelet között, nem tudom pontosan megmondani, egy lehetőséget tudok elképzelni: az utóbbi időben pontosabbá váltak a kritérumok, amelyekkel meghatározható egy billentyű betegség, és a második vizsgálatnál a szigorúbb kritérumokat figyelembe véve - és szerencsére - nem is felelt meg a prolapszus definiciójának az Ön billyentyűjének enyhe záródási hibája. Szóval ne izguljon! A pulzusszám emelkedés hátterében lehet több dolog is: például stressz, sok koffein, fáradtság, pánik, és persze szervi eltérések is. A szervi eltérésekre a több vizsgálat során már bizonyásra fény derült volna. Ön nagyon izgulósnak tűnik, a stressz szint csökkentése bizonyára javítaná a panaszokat. Rendszeres sport és relaxációs tecnikák megtanulása segíthet a tünetek csökkentésében. Szükség esetén pszichológus segítségének igénybe vétele is javasolt. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra. kardiológus

Kérdés: 2016. szeptember 02., 00:59; Megválaszolva: 2016. szeptember 03., 16:40
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Szívpanaszok
Tisztelt Dr. Nő! 39 éves, káros szenvedélyektől mentes, normális testalkatú nő vagyok. Nincs magas vérnyomásom. Tavasszal hirtelen fellépő AVNRT...
Ekg vizsgálat
Tisztelt Doktornő, Háziorvos csinált ekg-t, de volt némi eltérés viszont a doki nem.mondott sokat csak nem túl aggasztó, viszont még se hagy...
Szexuális együttlét közben...
Kedves doktornő/doktor úr! Semmi szívpanaszom nem volt eddig, habár a családban örökletes a cukorbetegség például, de engem eddig nem érintett. A...
Pitvarfibrilláció?
A kérdésem az, hogy a felvétel pitvarfibrillációt mutat? A felvétel enyhe, lassú, kismértékű séta után készült I-es elvezetésben, CheckmePRO...
Mi lehet ez?
Kedves Doktornő! Szeretnék segítséget kérni az alábbi problémámra. 26 éves vagyok, a panaszaim 20 éves koromban kezdődtek, szívritmus zavaraim...