Billentyűszűkület

Tisztelt Doktornő! Édesanyámnál a mellékelt ambuláns lapon leírtak szerinti szívproblémák jelentkeztek. Szeretném megkérni, hogy tájékoztasson, hogy a vizsgálati eredmények alapján mik Édesanyám esélyei, és mire kell számítanunk az állapotromlásával kapcsolatban. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Horváth Imréné

Dr. Molnár Dóra válasza aorta billentyű szűkület témában

Kedves Kérdező, korrekt kivizsgálásban részesült Édesanyja. Az aorta billentyű szűkület jelentős, sajnos ez magától nem fog javulni. A szív emiatt nagyobb erőfeszítéssel tudja kipumpálni a vért, ez ritmuszavart és szívizomgyengeséget is okozhat előbb-utóbb. Szívelégtelenség esetén a terhelhetőség sokat csökkenhet, nehézlégzéssel járó panaszok alakulhatnak ki. Szerencsére azonban a szív pumpafunkciója egyelőre még jó. A billentyű műtét nagy megterhelés ebben az életkorban, néhány esetben speciális billentyű tágítást végeznek (TAVI) , ami javítja a tüneteket. Sajnos ennek a beavatkozásnak is van kockázata. Amennyiben műtéti vagy katéteres megoldásban gondolkoznak, akkor érdemes az Önökhöz közeli egyetemi kardiológiai központ szívsebészeti szakrendelését felkeresni, az előny és hátrány mérlegelésével lehet dönteni a probléma kezelésével kapcsolatban. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2016. március 01., 19:00 ;Megválaszolva: 2016. március 01., 20:14
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Szívbetegség
Kedves Webbeteg, szívbetegséggel kapcsolatban szeretném a segítségüket kérni. Szívultrahang vizsgálaton voltam, melynek eredménye: Státusz:...
Szívbetegség
Stressz és pitvarfibrilláció
Érfájdalom utáni émelygés...
Ingadozo vernyomas, magas pulzus, edzes...