Szívbetegség

Kedves Webbeteg, szívbetegséggel kapcsolatban szeretném a segítségüket kérni. Szívultrahang vizsgálaton voltam, melynek eredménye: Státusz: kp.fejlett, táplált, Cor. balra 1/2 hu maius, ritm.szivhangok, aorta regiojaban 3/6-os ej. syst.zörej, keringese komp. EKG: SR, fr. 68/min, PQ: 0, 22, QRS 0, 10, QT 0, 39, R vector balra dev, I-aVL-V6-ban jelzett ST depr. asszimetrikus neg-poz T, II-ben jelzett ST depr., lapos neg-poz T, V2 5-ben ie ST, poz T. Echocard vizsgálat: emphysema miatt korl.értékű vizsgálat aorta az anulus síkjában 23, aorta gyök 30, BP haránt 35 segment falmozgászavar nincs BK DD: 52, DS: 33, EF 62%, BP hossz 48, JP hossz 47 MITR. anulus és bill meszes, hátsó vitorla tövénél mészgöb, MI I.-II. BK-i beáramlás: E/A: 66/102, DT: 170, beáramlási átl.gradiens 2, 6 hgmm Aorta bill 3 tasakos, cuspisok szélei meszesek AI I. BK-i kiáramlás: Vmax 5, 12m/sec, csúcsgrad 102, átlag 59 hgmm jobb szívfél nem tágabb, TI I, PAP: 23 + 10hgmm, IVC szűk, légzőmozgást követi, PF, thrombus nincs Vélemény: MI I-II, AI I, signif. ao.bill.stenosis. Mitrális bill-t érintő degen.eltérés. Meszes mitr.anulus Megtartott syst.BKF Diagnózis: angina pectoris, k.m.n, magasvérnyomás betegség (elsődleges) Indokolt lehet-e műtéti beavatkozás esetemben, illetve milyen következményekre számíthatok, ha nem kerül sor műtétre? A műtét során mely billentyűk/koszorúér lenne érintett? Előre is köszönöm segítségüket

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza aorta billentyű szűkület témában

Kedves Kérdező, a lelet alapján az aorta billentyűt kellene kicserélni, mert olyan szűk, hogy ez jelentős terhet ró a bal kamrára, és előbb utóbb elgyengül a szívizomzat. Ez nehézlégzést, csökkent terhelési kapacitást, mellkasi fájdalmat, súlyos ritmuszavart is okozhat. A koszorúerek is lehetnek meszesek, de azt, hogy ezeket is kell-e műteni, csak koszorúérfestés után lehet megmondani. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2015. február 05., 15:39; Megválaszolva: 2015. február 05., 20:13
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Kardiologia ultrahang
Pulzus érték
Szívprobléma
Mitől ver a szívem erősen