Sincumar-mite vs rivaroxaban, dabigatran, apixaban

Édesanyámnak pacemaker beültetése volt 5 éve. Azóta problémamentes (szívritmuszavar, többször elesett.) Azóta szed Syncumar-mite 1 mg gyógyszert. Napi adag 1 szem, másik nap másfél szem. Mellette az alábbi gyógyszereket szedi: Milurit 300 mg, Amlodipin 2X 5 mg, Furosemid 40 mg, Concor 2X 5 mg, Lendormin 0, 25 mg, Frontin 0, 25 mg. Vérnyomás panaszai nincsenek, a gyógyszerek évek óta inkább alacsony (110/70) értéken tartják a vérnyomását. Krónikus veseelégtelensége van (29 eGFR) . Mivel sajnos az utóbbi időben csak járókerettel tud járni (magát ellátja, megfőz) , megterhelést jelent a 4-5 heti vérvételre járás a syncumar miatt. Másrészt diétáznia is kell (ua. csak a syncumar és a veseelégtelenség miatt) , gondoltuk nem lehetne-e kicserélni a syncumart korszerűbb készítményre? Az interneten találtuk a rivaroxabant, a dabigatrant, és az apixabant. Ezek a leírás szerint feleslegessé teszik egyrészt a monitorozást, másrészt élelmiszerrel való interakciójuk sincs (ill. nem ismert) . Kérdem mi erről a tisztelt doktornőnek a véleménye. Mi lehet az oka annak, hogy nem ezeket a korszerű készítményeket írták fel. Esetleg a magas árúk miatt? Előre is köszönjük a válaszát.

Dr. Molnár Dóra válasza ritmuszavar gyógyszeres kezelés témában

Kedves Kérdező! A fenti gyógyszerek közül lehet, hogy valóban jó lenne egyik szer a K-vitamin antagonista helyett, de csak részletes vizsgálati eredmények ismeretében lehet megmondani, hogy tényleg adható-e édesanyjának valamelyik szer. Az alkalmazási előírás pontosan szabályozza a gyógyszer rendelhetőségét. Kardiológusát keresse fel az édesanyja, mert háziorvos csak javaslatra írhatja a fenti gyógyszereket. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2016. január 31., 18:24 ;Megválaszolva: 2016. január 31., 23:54
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Szívbetegség
Stressz és pitvarfibrilláció
Érfájdalom utáni émelygés...
Ingadozo vernyomas, magas pulzus, edzes...
Szívritmuseltérések
Tisztelt Doktor Nő! 18 éves sportos fiatal lány vagyok,komoly betegség nélküli,műtétem sem volt. 58 kg. Életem során pszichés jellegű...