állandósult pitvarfibrilláció

Tisztelt Doktornő, Édesapám 57 éves. Nem ivott, nem dohányzott sosem. Korábban kemény fizikai munkákat is végzett. Kb. 1 éve folyamatosan fibrillál a szíve. 2015. tavaszán katéteres abláción esett át, 3 nap után újra kezdődött a probléma és azóta is folyamatosan fennáll. A szívgyógyszerek mellett vérnyomáscsökkentőt és véralvadásgátlót szed. Állandóan gyengének, fáradtnak érzi magát, izzad. A munkahelyén - bár nem végez nehéz fizikai munkát - gyakran ruhát kell váltania. Ablációt követően enyhe stroke-ot állapítottak meg nála, így ezen eljárást nem szeretné megismételni, és az ő esetében a kezelőorvosa elmondása szerint nem is vezetne eredményre. Mihez lehet kezdeni, van-e valamilyen gyógymód, beavatkozás, amivel tartósan meg lehet állítani a folyamatos fibrillációt, javítani lehet a közérzetét, vagy így kell leélje az életét? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel,

Dr. Molnár Dóra válasza pitvarfibrilláció témában

Kedves Kérdező, a pitvarfibrilláció, úgy tűnik, maradni fog, de a szervezet tud alkalmazkodni ehhez, így a tünetek csökkenhetnek idővel. Fontos lenne tudni, hogy milyen a szív ultrahang lelete, illetve 24 órás EKG- monitorozás alapján mennyi a maximum, minimum és átlag frekvencia. Jól beállított gyógyszereléssel pitvarfibrillációval is lehet szinte teljes életet élni, bár az igaz, hogy a teljesítőképesség gyakran a korábbi alatt marad valamivel. Érdemes annak is utána járni, hogy a panaszok kizárólag a pitvarfibrillációval függnek-e össze. Jobbulást kívánok az Édesapjának! Tisztlettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2016. január 13., 14:33 ;Megválaszolva: 2016. január 14., 23:04
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Melléütés, Pitvarfibrilláció
Tisztelt Dr Molnár Dóra. Elnezest ha egy kicsit hosszú lesz a történetem de eléggé meghurcolt az élet az elmúlt időszakban. A történetem még...
A 38 éves férjem magasvérnyomásos....
Tisztelt Doktornő a férjem 38 éves. Körülbelül hat éve kezelik magasvérnyomással. Az utóbbi időkben az itthoni vérnyomásmérések alkalmával a...
Kardiologia
Pacemaker?
Tisztelt Doktornő! 68 éves, súlyos COPD-s vagyok, férfi. Nyugalmi szívfrekvenciám 50-60 között változik. Kb. 10 éve ilyen alacsony, (előtte...
pitvarfibrilláció és pajzsmirigy
Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat tavaly áprilisban pitvarfibrillációval/magas vérnyomással...